RDW

Urban ID: concurs de idei pentru amenajarea spaţiului din jurul Stadionului Lia Manoliu

Doi tineri arhitecți din Timișoara au câștigat concursul de idei iniţiat de Ambasada Marii Britanii la Bucureşti, pentru amenajarea spaţiului din jurul Stadionului Lia Manoliu. Proiectul, intitulat “Mens Sana in Corpore Sano”, propune o abordare sustenabilă prin folosirea energiei alternative şi recrearea ecosistemelor sociale, prin îmbunătățirea sănătății fizice și a stării generale a utilizatorilor spațiului.

“Am pornit de la ideea de a schimba în bine starea actuală a sănătății populaţiei, ne referim la nivelul alarmant al creșterii obezității în România­, în directă legătură cu diminuarea spațiului verde pe cap de
locuitor şi scăderea interesului pentru sport și pentru performanțele sportive naționale”, au spus câștigătorii, Marius Stelian Găman și Ana-Maria Branea.

Drept recompensă, câştigătorii au plecat la Londra în perioada 20-23 martie, unde au vizitat Parcul Olimpic.

Premiul II a fost câştigat de Miruna Pavoni, iar premiul III de Ciprian Mateescu­, ambii studenți la arhitectură, în București.

Proiectele au fost jurizate de reprezentanţi ai Universităţii de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” din Bucureşti, Primăria Municipiului Bucureşti, Primăria Sectorului 2 al Capitalei, Ambasada Marii Britanii și Consiliul Român pentru Clădiri Verzi. Criteriile luate în calcul au fost contextualitatea, fezabilitatea, claritatea, originalitatea și versatilitatea proiectelor.

Locurile I-III: ideile câştigătoare
Potrivit unui comunicat trimis de ambasada Marii Britanii, juriul a apreciat pragmatismul, fezabilitatea şi complexitatea proiectului câştigător, care a abordat cel mai mare număr de probleme și din cele mai multe unghiuri, de exemplu utilizarea și configurarea spaţiului, ecologie și peisagistică.

Propunerea a convins prin soluţia de menținere a fondului bogat de vegetație, deja existent, ideea amenajării unui deal artificial cu funcție de peluză vara și de pârtie de săniuș iarna şi, mai ales, accentul pus pe dezvoltarea unor terenuri sportive publice.

Câștigătoarea locului II a impresionat juriul prin manifestul împotriva alienării în fața computerelor. Ea a propus crearea unui spațiu public­ care să le ofere utilizatorilor o alternativă la Web 3.0 și să îi ajute să își regăsească identitatea colectivă, prin restabilirea relației cu mediul înconjurător și cu orașul în care locuiesc. Proiectul propune crearea unei axe de legătură între Teatrul de vară, ca loc de evenimente publice, și Turnul de parașutism, un element simbolic extrem de puternic.

Ocupantul locului III a venit cu o idee îndrăzneață, care include remode­larea topografiei terenului, prin translatarea suprafeței naturale a parcului peste sălile de sport și clădirile anexe. În plus, el a propus implementarea unui sistem de elemente autonome, dinamice și versatile, care să adăpostească vizitatorii ziua și să anime parcul pe timp de noapte, prin lumină și culoare. Pentru implementarea soluțiilor, se recomandă folosirea unor materiale naturale, reciclate și necostisitoare, cu beneficii în reducerea amprentei de carbon și a efectului de insulă urbană.

Ambasada Marii Britanii la Bucureşti a organizat acest concurs pornind de la succesul construcţiei Parcului Olimpic de la Londra – cel mai vast proiect de regenerare urbană din Europa. Deşi este un concurs care a scos la iveală idei bune, din nefericire, nu există nicio garanţie că proiectul­ câştigător va fi implementat.

Click aici pentru mai multe detalii

Comments

comments

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.

Powered by Jasper Roberts - Blog