RDW

Expozitia „Dincolo de arhitectura”

100 de lucrări de pictură, uleiuri, acuarelă, desene, grafică de carte, gravuri ale 52 de arhitecți alături de cele ale lui G. M. Cantacuzino, Paul Smărăndescu, Gheorghe Simotta, Horia Teodoru și Nicolae Cucu sunt expuse în Galeria Dialog a Primăriei Sectorului 2, în perioada 19 octombrie-18 no­iembrie 2011.

Expoziţia „Dincolo de arhitectură” este organizată în colaborare cu Uniunea Arhitecţilor din România.

Curatorul este criticul de artă Ruxandra Garofeanu și arhitect Militza Sion, împreună cu Răzvan Luscov şi cu Francisca Stoenescu, din partea UAR. Selecţia tuturor lucrărilor expuse a fost făcută de criticul de artă Ruxandra Garofeanu, prof. dr. arh. Aurelian Trişcu şi criticul de artă Pavel Şuşară.

La vernisaj s-a dezbătut modul în care se transmite generaţiilor următoare această parte a creaţiei arhitecţilor. Curatorul Ruxandra Garofeanu a povestit despre surpriza unei persoane ce cumpărase un dulap în care, întâmplător, a găsit 800 de lucrări ale lui G. M. Cantacuzino. Universitatea Naţională de Artă a pus la dispoziție tablouri ale lui Horia

Teodoru care provin dintr-un fond ce numără peste 100 de lucrări ale arhitectului. În timp ce exponatele semnate Paul Smărăndescu, Gheorghe Simotta, Nicolae Cucu sunt din arhiva Uniunii Arhitecților din România.

Arhitectul Şerban Sturdza i-a invitat pe arhitecţi să ia în considerare repetarea unei astfel de acţiuni. „Expoziţia foloseşte o resursă neglijată, partea personală a arhitecturii. Desenele sunt mărturia modului în care proiectul a apărut. Privim volumele pe stradă, dar nu ne gândim la complexitatea celui care stă în spatele lor. Este absolut necesară multiplicarea acestei expoziţii. Uniunea Arhitecţilor are deja un fond important de schiţe, desene, picturi, dar acesta poate fi îmbogăţit. Ar trebui ca fiecare dintre noi să se gândească la cumularea acestui patrimoniu, risipit în birourile fiecăruia, într-un viitor Muzeu al Arhitecturii. Ar trebui să fim conştienţi că, dispărând aceste lucruri, vom pierde şi o latură a meseriei noastre.”

„Avem aici mărturia unei supape de alinare sufletească a arhitecţilor din timpul comunismului. Aşa am făcut şi eu începând din 1982. Am găsit în acuarelă o modalitate de a rezista indicaţiilor, care veneau ca o lavă în Institutul Proiect Bucureşti, unde am lucrat”, a adăugat arhitectul Gheorghe Leahu.

Comments

comments

Comments
One Response to “Expozitia „Dincolo de arhitectura””
 1. Prof. Dr. Ileana Costea spune:

  Îi felicit pe organizatorii acestei expoziţii.

  Recent am creat şi postat o pagină pe Wikipedia (Ro) despre arhitectul Simotta. O găsiţi pe Wikipedia la https://ro.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_Simotta. Am avut ocazia să-l cunosc personal pe Simotta înainte de plecarea mea din România (1972). Era bun prieten cu mama mea şi sora mamei. Cu ocazia căsătoriei mele, în 1973 (în Los Angeles/Santa Monica, CA) Simotta mi-a trimes prin poştă cadou o mică acuarelă de-a lui. Gheorghe Simotta este unul dintre mulţi arhitecţi care au fost acuarelişti sau pictori.

  Daca vreunul dintre dumneavoastra cei ce cititi comentariul meu aveti access la poze cu acuarele sau cladiri facute de Simotta la care imi puteti da dreptul de a le publica pe Wikipedia (care e f. stricta cu copyright) le-as pune pe pagina Simotta.

  Un arhitect mai puţin cunoscut (care a decedat recent – 2016- la Paris) Lutfi Sefchi Sait (https://www.uniuneaarhitectilor.ro/arh-lutfi-sefchi-sait) a fost şi el pasionat acuarelist. Acuarelele lui pot fi văzute la http://rosettialex.free.fr. Soţia lui Lutfi, Irina Rosetti (arhitecta gării Predeal şi Tulcea) si arhitectu Romeo Belea intenţionează să publice un volum cu aceste acuarele într-un album.

  Faptul că mulţi arhitecţi sunt şi pictori, graficieni, artişti plastici este marcat şi de existenţa Asociatiei “Linie şi Culoare”/”Ligne et couleur”, formată în Franţa
  în 1935 (acum cu filiale în diverse ţări Europene) care e alcătuită din arhitecţi-artişti dornici să-şi exprime sensibilitatea lor în diverse domenii de arte plastice http://www.ligneetcouleur.org (pagină în franceză). Ileana Costea (Email: ileanacostea@yahoo.com)

Powered by Jasper Roberts - Blog