RDW

Habitat Gheorgheni

© Hunor  Bako

© Hunor Bako

„Habitat Gheorgheni” este un atelier studenţesc internaţional cu tematică de arhitectură, design şi peisagistică, organizat de Asociaţia Studenţilor Arhitecţi din Cluj (A.St.A.), ce își propune să aducă în atenția publică situația nefastă a spațiilor verzi din Cluj-Napoca. Parte a evenimentului Zilele Arhitecturii 2015 – Building Roots, acesta s-a concentrat pe un teren controversat al orașului – Parcul Est. Parcul cuprinde fosta pepinieră a municipalităţii, patru lacuri, suprafeţe de teren viran parțial mlăștinos şi câteva amenajări de mici dimensiuni, toate acestea amplasate într-un areal cu o suprafață totală de 80 de hectare. Cea mai recentă dintre amenajări este Parcul Iulius, o iniţiativă comercială amplasată pe malul Lacului 1, aferentă complexului comercial şi de birouri cu acelaşi nume.

Zona este puţin cunoscută clujenilor. Deși cea mai mare parte a terenului se află în proprietate publică, malurile sunt blocate de diverse obstacole (garaje, împrejmuiri sau şantiere). Acestea limitează accesul locuitorilor către lac și percepţia dinspre zonele învecinate. În această zonă se pot observa intervenţii punctuale ale locuitorilor cartierului care, deşi sunt mai degrabă improvizații, pun în evidenţă nevoia și interesul comunității pentru viitoare amenajări și oferă repere pentru posibilele proiecte. Extremitatea estică a zonei, din jurul celor mai mici două lacuri, este caracterizată de diversitatea de specii vegetale şi animale aflate într-un cadru natural şi pitoresc neaşteptat pentru un mediu urban. Acestea sunt elemente valoroase şi trebuie protejate, dar sunt puse în pericol de o serie de transformări distructive, de regulă afaceri imobiliare, rezultatul unor concesiuni și revendicări discutabile. Deoarece includerea acestui parc în circuitul de zone verzi ale orașului nu figurează în niciuna din inițiativele actuale ale administrației locale, propunerea A.St.A. Cluj a fost de a organiza o serie de ateliere, prin care s-au realizat intervenții punctuale temporare, adaptate la caracteristicile specifice zonei.

Această iniţiativă vine în urma altor două ateliere studenţeşti organizate de A.St.A. Cluj, care aveau ca obiect de studiu zona lacurilor Gheorgheni din estul orașului: „Parc Mobil”, în 2013 și „Celălalt Cluj”, în 2014. Pentru anul 2015, tematica atelierului „Habitat Gheorgheni” a fost influențată și de inițiativa membrilor Societăţii Filarmonica din cadrul Zilelor Arhitecturii de a activa Lacul Iulius prin construirea unui scene flotante din recipiente PET. Toate acestea au fost realizate cu intenția de a descongestiona centrul istoric de evenimente pe durata verii și în scopul punerii în valoare a zonelor periferice cu potențial.

Intervențiile realizate de cei 30 de studenți și coordonatori s-au materializat prin realizarea unei punți de acces, o scenă și câteva platforme de observație, toate acestea fiind elemente minim intruzive în cadrul natural al parcului. Aceste amenajări simple, reversibile, pot încuraja vizitarea, descoperirea şi utilizarea zonei, determinând cunoaşterea şi aprecierea publică a valorii acestui loc. Acest pas este văzut ca unul important pentru realizarea amenajării viitoare a parcului.

În varianta inițială, proiectul prevedea un traseu cu șapte intervenții care să lege toate punctele-cheie ale parcului. Acesta avea, de asemenea, rolul de a invita trecătorii din zona aglomerată a centrului comercial Iulius Mall și a Parcului Iulius să descopere zona verde, mult mai mare, din spatele acestora. Din cauza finanțării insuficiente primite pentru primul proiect de bugetare participativă derulat la Cluj, a trebuit să apelăm la soluția de compromis de a avea doar trei intervenții, locul celorlalte fiind luat de indicatoare și marcaje. Cele trei obiecte au fost amplasate în poziții-cheie ale parcului, identificate în concordanță cu punctul de vedere al locuitorilor cartierului învecinat, potențiali utilizatori de zi cu zi. Acestea au fost determinate în urma unui studiu sociologic realizat în parteneriat cu Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”.

Fiecare dintre cele trei construcţii a avut o tematică diferită. Prima dintre acestea a trebuit să faciliteze accesul locuitorilor în parc. Până în acel moment, singura posibilitate de acces în zona Parcului Est era prin utilizarea unei punți improvizate din tăbliile unor uși, semn al necesității acestei legături. S-a decis amplasarea unui pod din lemn, mai lat, pe locul vechii punți improvizate. Aceasta urma să aibă și rolul de turn de observație, oferind posibilitatea de a privi deasupra stufărișului.

Cea de a doua construcție a fost amplasată în punctul pe care locuitorii cartierului îl regăseau cel mai ușor în harta mentală a parcului: în apropierea unei sălcii. Propunerea trebuia să aibă rolul de a strânge oamenii în același loc, parcul fiind utilizat doar ca zonă de trecere, în rutina celor care îl străbat nefiind momente de stagnare.

Ultima intervenție subliniază caracterul de manifest al proiectului, fiind amplasată în zona cea mai sălbatică și mai variată din punctul de vedere al speciilor de plante și animale: în proximitatea celor două lacuri din estul parcului. Propunerea a luat forma unor platforme succesive pe malul lacului, suficient de înalte pentru a oferi o altă perspectivă asupra mesajului scris pe lac, din litere de lemn înalte de un metru: „Natura nu e curată, e pură”. Astfel, este semnalată degradarea parcului, care a devenit în decursul timpului un depozit de reziduuri – încă un semn de nepăsare al autorităților.

Materialul predominant utilizat a fost lemnul, fixat cu elemente metalice. Astfel, deși s-a desfășurat într-un timp scurt, atelierul și-a atins obiectivul de a facilita accesul în parc și de a-i îmbunătăți parcursul. De asemenea, studenții au putut experimenta o formă simplă de proiectare și construcție a unor obiecte în decursul unei săptămâni, șansă rar întâlnită în contextul Facultății de Arhitectură. Cele trei echipe de studenți au fost coordonate de biroul de arhitectură Planwerk și asociația „La Terenuri”, având ca invitați speciali echipa „Obericht Chișinău” și pe Peter Pozsar, liderul echipei HelloWood, din Ungaria. Aceștia din urmă, datorită atelierului internațional de arhitectură din lemn organizat de ei, sunt câștigătorii Premiului Architizer 2015 la secțiunea +Learning.

Prin caracterul temporar al acestora, niciuna din instalaţiile construite nu a necesitat realizarea unor fundații. Cu toate acestea, datorită terenului mlăștinos, tratarea elementelor din lemn din partea inferioară s-a făcut cu vopsea pe bază de bitum, pentru a împiedica degradarea obiectelor din cauza umidității. Profilele din lemn, cu dimensiuni de 80X80 mm, 50X50 mm și 50X100 mm, au fost fixate cu elementele metalice (colțari, șuruburi și tije filetante), în funcție de dimensiunile profilelor.

În săptămâna care a urmat construcției celor trei instalații, s-au organizat evenimente pe scena nou-construită, cu scopul de a semnala prezența acesteia. Au avut loc concerte, concursuri, ateliere de percuţie și „Jane`s Walk” – eveniment inspirat din viața scriitoarei și activistei urbane Jane Jacobs. Participarea din partea locuitorilor din imediata vecinătate, dar și a locuitorilor din alte părți ale orașului a fost mare, obiectivul de promovare a parcului și a calităților sale fiind în acest fel atins. Prin proiectul „Habitat Gheorgheni” am încercat să oferim o perspectivă asupra unui spațiu cu potențial, într-un oraș care își polarizează toate evenimentele în centrul istoric, chiar dacă spațiile aflate la periferie și în vechile cartiere-dormitor au potențialul de a prelua o parte din aceste activități.

Comments

comments

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.

Powered by Jasper Roberts - Blog