RDW

Hala Matache. Bucureștiul Alternativ – atelier interdisciplinar

Clădirile de patrimoniu cea mai accesibilă cale spre cultură

Autor : arh. Silvia Costiuc, voluntar în echipa Bucureştiul Alternativ

Locuiesc de 10 ani de zile la 7 minute de Piaţa Matache. Ştiam de mult despre proiectul diametralei şi despre PUG-ul Bucureştiului, eram amă­râtă, însă nu credeam sau nu vroiam să cred că se va întâmpla. Sau poate pur şi simplu credeam că nu mă priveşte. Am neglijat abilităţile gospodăreşti şi firea ambiţioasă a primarului Sorin Oprescu. Nu aş fi conceput acordul tacit al Ministerului Culturii.
Un an de zile, până în septembrie 2010, drumul meu cu bicicleta spre biroul de arhitectură din Panduri, de unde lucram, era prin Buzeşti-Berzei. Un an de zile, de două ori pe zi, dus-întors făceam acest drum cu bicicleta. Iarna mergeam cu tramvaiul împreună cu pensionarii care mergeau la piaţă dinspre zona 1 Mai. Preferau piaţa Matache – e mai ieftină şi mai bogată în produse autentice. Acum nu mai au tramvaiul şi nu mai vin. De fiecare dată porţiunea Marna – Piaţa Virgiliu era cea mai antrenantă. Din cauza oamenilor şi a contrastelor de orice fel.

În luna noiembrie am lucrat la un proiect cu o colegă arhitectă care locuieşte pe strada Horaţiu, stradă perpendiculară pe str. Mircea Vulcănescu şi paralelă cu Berzei. Lucram la ea, mergeam dimineaţa şi mă întorceam noaptea târziu, cu bicicleta. Casele erau evacuate. Într-una dintre nopţi au început să demoleze în mare grabă. Dinspre Generali spre hotelul Marna. În câteva zile au distrus ani de muncă ai generaţiilor trecute. Casele bunicilor noştri. Multe dintre clădirile acelea erau sănătoase. Hotărâsem să îmi reprim orice sentiment legat de distrugerile de acolo ca să nu mă distrug, pentru că aveam impresia că eu singură nu pot face nimic ca să îi opresc. Din fericire, Nicuşor Dan, matematicianul de la Salvaţi Bucureştiul, nu a gândit aşa. Eu nu ştiam cine e Nicuşor Dan pe atunci.

Întâmplarea a făcut în aşa fel încât vineri, 6 mai 2011, am fost invitată la atelier chiar de arhitecta la care lucram în perioada în care traversam de două ori pe zi calea Buzeşti-Berzei, arh. Emilia Ţugui. Era ora 18, vineri după cursurile postuniversitare de restaurare unde suntem colege. De la ieşirea din sala de curs am luat-o înainte, dar am auzit-o pe Emilia, entuziasmată, că le invita pe colegele noastre la acest atelier care vizează diametrala Buzeşti-Berzei. Mă grăbeam. Am ieşit din clădirea Facultăţii şi îmi dezlegam bicicleta. Bicicletă care s-a stricat ieri, 6 iunie 2011, în drum spre Active Watch, unde stă acum garată şi va sta până vom preda planşele la care, în timp ce eu scriu, 30 de oameni lucrează intens pentru expoziţia Bucureştiului Alternativ 1.

Emilia m-a întrebat şi pe mine cu acelaşi entuziasm, deşi nu strânsese pe nimeni dintre colegii care coborau în urma mea pe trepte. Şi-am mers. M-a chemat atunci la sediul Antropoesis, în strada Mircea Vulcănescu nr. 19, la Bucureştiul alternativ: atelier interdisciplinar. Atelier coordonat de Mario Kuibuş şi echipa: Gruia Bădescu, Claudia Pamfil, Horia Marinescu, Celia Ghyka, Doru Frolu, Alec Bălăşescu, Vera Marin, Ionuţ Piţurescu. La atelier erau admişi aproximativ 30 de tineri: arhitecţi şi urbanişti mai mulţi, antropologi şi sociologi mai puţini.

Când am ajuns începuserălucrul de mult. Am fost rugată foarte ferm şi foarte călduros de Vera Marin, pe care nu o cunoşteam, să scriu pe o foaie trei cuvinte. Cuvintele exprimau aşteptările mele faţă de acest atelier. Am scris AER, PIETONI, DIALOG şi am spus că nu trebuie să uităm nicio clipă de PATRIMONIU. Clădirile de patrimoniu sunt cea mai accesibilă cale spre cultură. Nu poţi obliga cetăţeanul să intre în bibliotecă, nu îl poţi obliga să deschidă o carte, dar pe lângă Biblioteca Centrală Universitară sau Hala Matache trecem toţi. «Clădirile de patrimoniu sunt o resursă neregenerabilă, deci trebuie să o păstrăm», zicea doamna prof. dr. arh Anca Brătuleanu. Am reţinut şi ce a scris Mario Kuibuş: OM, IDENTITATE, INOVAȚIE.

Atunci am aflat că arh. Adrian Bălteanu a propus Primăriei ocolirea Halei Matache înainte să înceapă demolările. Tot atunci am aflat despre procesele câştigate de Nicuşor Dan cu Primăria şi multe, multe alte lucruri extrem de interesante. De când a început acest atelier, toată lumea a avut un program extrem de încărcat. Ritmul a fost extrem de alert, echipa Bucureştiului Alternativ a renunţat la viaţa personală în ultima vreme. Toţi pentru Bucureşti, Bucureşti pentru toţi. Peste 3 ore avem masă rotundă cu Jan Gehl, iar joi dimineaţă trebuie să avem planşele gata. Vă las, revenim în numărul următor.

În orice caz, atelierul a fost însufleţit de oamenii care au participat. Până la urmă, Bucureştiul Alternativ este o poveste de dragoste a bucureştenilor pentru oraşul nostru.

Bucureştiul Alternativ 1 – Atelier interdisciplinar

Organizatori:
ASUB – Asociația Spațiu Urban București,
GDL – Grupul pentru Dezvoltare Locală,
ATU – Asociaţia pentru Tranziție Urbană,
Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Anthropoesis

Coordonator:
Mario Kuibuş

Echipă coordonatori:
Gruia Bădescu, Alec Bălăşescu, Doru Frolu, Vera Marin,
Horia Marinescu, Claudia Pamfil, Ionuţ Piţurescu

Prelegeri:
Gruia Bădescu, Alec Bălăşescu, prof. dr. Arh. Hanna Derer, Doru Frolu, Vera Marin, Horia Marinescu, Şerban Sturdza

Sprijin:
Agenţia de Monitorizare a Presei
(Calea Plevnei nr. 98, bl. 10C, Sector 1, București),
Centrul de Cercetare și Dezvoltare Anthropoesis
(Str. Mircea Vulcănescu nr.19, parter )

Echipa de voluntari:
Concept structură de prezentare + coordonare realizare planşe
Gruia Bădescu, Silvia Costiuc, Adrian Mihaescu, Ioana Raţa,
Teodora Popescu, Chloé Salembier

Arhitectură:
Ana-Maria Baston, Maria Duda, Ilinca Macarie, Marina Macarie,
Mihaela-Daniela Maiorov, Adrian Mihăescu, Raluca Munteanu,
Tudor Pavelescu, Ioana Raţa, Emilia Ţugui

Studenţi la arhitectură:
Mihail Neagu, Diana Neamţu, Ana Maria Petrescu, Flavia Maria Radu

Urbanism:
Oana Druţă

Studenţi la urbanism:
Elena Cristina Ionescu, Alexandra Șerbana

Antropologie:
Adrian Deoancă , Oana Druţă, Larisa Oancea, Chloé Salembier

Legislaţie:
Nicuşor Dan, Adrian Bălteanu

Comunicare:
Irina Cărbunescu, Silvia Costiuc, Chloé Salembier, Adrian Mihăescu

Grafică și logo:
Tudor Năstase

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog