RDW

Locuință bucureşteană din anii ’30

În a doua jumătate a anului 1930, pe Strada Esculap începea construcţia clădirii de la numerele 14 şi 14 bis, proiectată de arhitecţii Ioan şi Tiberiu Niga. Nu ne vom referi, acum, decât la casa mică din proiect, care ulterior primirii autorizaţiei a dobândit o faţadă ce aminteşte de imobilul din Bulevardul Dacia, numărul 42. Construită în 1928, este una dintre primele clădiri realizate împreună de tată și fiu.

Din autorizaţia păstrată în arhiva PMB aflăm că proiectul a fost depus la registratura Primăriei IV Verde pe 27 mai 1930, primind „autorizaţiunea nr. 41E, din 21 iunie 1930”, prin care Eugen Metaxa putea ridica în strada Esculap, „ocolul I: o construcţie subsol, parter şi două etaje, la faţă, pe alinierea decretată, din zid masiv, acoperit cu metal, conform planului aprobat, cu modificările şi indicaţiunile făcute cu cerneală pe plan, întocmit de dl. arhitect Niga. Se va desfiinţa construcţia existentă, care este ieşită din aliniere, se va retrage cu 0,10 m.l. în partea stângă a proprietăţii şi cu 0,30 m.l. la distanţa de 5,70 m.l. de la limita stângă a proprietăţii, lăsând o porţiune de teren de 1,10 cm², care cade în legiuita retragere. Această autorizaţie se eliberează conform avizului Comisiunii Tehnice din 31 Mai 1930. Valoarea lucrărilor este 2.500.000 lei. Imobilul a fost asigurat la societatea Naţională”1.

Trecând de uşa cu grilaj din fier forjat, situată în partea dreaptă a clădirii, urci 13-14 trepte și pătrunzi în vestibul, apoi într-o sufragerie generoasă şi într‑un salon, odinioară separate printr-un glasvand. În salon, pianul era aşezat pe o patformă, întrucât Margareta Metaxa era una dintre artistele de operă apreciate ale vremii. La parter au fost prevăzute: o a doua sufragerie, bucătăria, spălătoria, oficiul, camera servitorului şi garajul. La etajul II fiind trei dormitoare şi o baie. În proiectul autorizat şi casa mică urma să aibă, de asemenea, o terasă.

În 1928, Eugen Metaxa, funcţionar în Direcţia Generală P.T.T, a cumpărat de la inginerul Anton

Cavenschi, cu 550.000 lei, clădirea construită în 1885. Din dorinţa de a reconstrui, pe 4 aprilie 1930, acesta a făcut un împrumut de 800.000 lei, la Casa de Economie, Credit şi Ajutor a Corpului P.T.T., care urma să fie achitat din rate lunare, reţinute din salariu. Criza financiară de la începutul anilor 1930 a năruit planurile familiei Metaxa, care a fost deposedată, pe 28 iunie 1934, de portărelul Nicolae

Severeanu. Scoasă la licitaţie în 1934, această proprietate a fost cumpărată de pictoriţa Stella Nedelcovici. Casa a fost expropriată în 1948, fiind retrocedată familiei doamnei Nedelcovici după 1990, care a reabilitat-o şi continuă să o locuiască. Atât Eugen şi Margareta Metaxa, cât şi Stella Nedelcovici şi fami­lia ei au însufleţit spaţiul cu o prezenţă caldă şi luminoasă, iar frumoasa poveste a acestei casei continuă.

1 Arhiva Primăriei Municipiului Bucureşti, IV Verde, dosar 205/1930

Foto: Bogdan Iurașcu

Comments

comments

Comments
One Response to “Locuință bucureşteană din anii ’30”
  1. Marius spune:

    Strada Esculap este actuala strada Pictor Constantin D. Stahi, dupa lungi cautari am gasit intr-o publicatie a Bisericii Catolice din 2004 parca in care se facea legatura cu actualul nume. (pentru cei care cauta si nu gasesc tinand cont ca aceasta publicatie este primul rezultat sau printre primelerezultate)

Powered by Jasper Roberts - Blog