RDW

Anuala de Arhitectură București 2015 – APEL LA PROIECTE CĂTRE BUCUREŞTENI

OAR_BUCURESTI_std_png

Anuala de Arhitectură Bucureşti 2015

APEL LA PROIECTE CĂTRE BUCUREŞTENI

Termen limită de înscriere: 27 aprilie 2015
Perioada de realizare: 23 mai – 1 noiembrie 2015

TEMA

anuala_jpgOrdinul Arhitecţilor din România – Filiala Bucureşti lansează în cadrul Anualei de Arhitectură 2015, cu tema Construind comunitatea, un apel la proiecte interdisciplinare între arhitectură, urbanism, sociologie, economie, ecologie, antropologie, arte vizuale şi performative, muzică, film etc.

Arhitectura este pentru oameni. Participanţii la apelul public de proiecte sunt încurajaţi să propună subiecte despre bună vecinătate, arhitectură, cartier, oraş şi spaţiul public.

Proiectele trebuie să se înscrie în tema generală a Anualei de Arhitectură, încercând să arate cum pot contribui cetăţenii la creşterea calităţii vieţii, care sunt problemele întâlnite şi cum pot folosi ei oraşul prin învecinare, implicare, comunicare, respect, colaborare.

Arhitectura – ca loc de întâlnire, în egală măsură a naturii şi a oamenilor – modelează comunităţile şi dă viaţă cartierelor. Anuala de Arhitectură a Filialei Bucureşti a O.A.R. este un eveniment profesional dedicat culturii mediului construit care se desfăşoară în fiecare an, având drept componentă generativă expoziţia-concurs de arhitectură la care participă arhitecţii membri ai O.A.R. Bucureşti.

Ediţia 2015 va avea loc în perioada cuprinsă între 23 mai (aniversarea a 116 de la naşterea arhitectului G.M. Cantacuzino) şi 8 noiembrie (Ziua internaţională a zonelor urbane).

Termenul limită de depunere a aplicaţiilor este 27 aprilie 2015.

Proiectele selectate în urma apelului public nu fac parte din expoziţia-concurs de arhitectură, ele se vor desfăşura independent şi vin în completarea temei anunţate – Construind comunitatea.

O.A.R. Bucureşti doreşte să devină partener al comunităţilor care se preocupă activ de mediul urban şi acţionează pentru creşterea calităţii arhitecturii, locuirii, mediului şi peisajului cultural.

O.A.R. Bucureşti îşi propune să determine cetăţenii să conştientizeze problemele legate de arhitectură şi mediul construit. Arhitectul este un facilitator al locuirii şi arhitecturii, la care comunităţile vor fi încurajate să apeleze pentru a modela împreună spaţiul urban în care ne desfăşurăm activitatea.

CERINŢE

Participanţii la apel pot fi organizaţii şi/sau persoane fizice de orice profesie.

Proiectele pot viza: ateliere şi discuţii în cartiere, expoziţii, conferinţe, proiecţii de filme, manifestări artistice, teatru, dans, muzică, dezbateri, experimente culturale etc.

Proiectul va fi trimis pe adresa de e-mail oarbuc@rdsmail.ro sub forma unei aplicaţii de maximum 3 pagini care conţine titlul, descrierea, obiectivele, acţiunile propuse şi rezultatele dorite, echipa de organizare, bugetul proiectului etc. (vezi formatul aplicaţiei ataşat). În aplicaţie se va preciza perioada de timp în care se doreşte a fi organizat proiectul, cu rezerva că propunerea poate suferi modificări în funcţie de calendarul general al Anualei de Arhitectură 2015.

La finalul proiectului, echipa va preda către O.A.R. un raport de evaluare conţinând date şi informaţii relevante despre participanţi (număr, categorii de vârstă/statut etc.), problemele semnalate, concluziile şi ideile rezultate din proiect.

Raportul de evaluare pentru fiecare proiect va fi folosit de O.A.R. pentru redactarea documentului final al Anualei – Raportul pentru Bucureşti 2015. Acesta va fi trimis autorităţilor şi făcut public pentru a atrage atenţia asupra necesităţii unor politici publice orientate către comunităţi. El va fi folosit de către O.A.R. pentru conceperea ediţiilor viitoare.

O.A.R. Bucureşti va sprijini iniţiatorii de proiecte cu:

1) spaţiul de realizare a proiectului, dacă este solicitat (O.A.R. pune la dispoziţie o serie de posibile spaţii de desfăşurare);
2) mediatizarea proiectului şi includerea în catalogul Anualei 2015;
3) suport financiar în cuantum de maximum 1500 de lei, care se va aloca în funcţie de necesităţile fiecărui proiect selectat. Obligaţiile iniţiatorului de proiect faţă de O.A.R. Bucureşti vor fi stabilite de comun acord printr-un contract de colaborare.

Premiul Preşedintelui O.A.R. – Filiala Bucureşti, oferit în mod tradiţional în cadrul Concursului de Arhitectură, va fi acordat la această ediţie unuia dintre proiectele selectate în urma apelului la proiecte, la finalul Anualei 2015.

CRITERII DE SELECŢIE
− relevanţa încadrării în tema apelului de proiecte
− capacitatea de realizare a proiectului
− impactul în comunitate
− calitatea proiectului
− vizibilitatea şi calitatea rezultatelor proiectului
− impactul la nivel decizional

COMISIA DE SELECŢIE
arh. Şerban Sturdza, preşedinte O.A.R. Bucureşti
arh. Emil Ivănescu, vicepreşedinte O.A.R. Bucureşti
arh. Raluca Munteanu, vicepreşedinte O.A.R. Bucureşti
istoric de artă Mirela Duculescu
antropolog Vintilă Mihăilescu

CALENDAR
30 martie – lansare apel la proiecte
27 aprilie – termen limită de depunere a proiectelor
1-3 mai – jurizare/selecţie proiecte
5 mai – anunţarea proiectelor selectate
11-15 mai – detalierea proiectelor împreună cu echipa de organizare a Anualei
23 mai – 1 noiembrie – perioada de realizare a proiectelor

30 martie 2015

arh. Raluca Munteanu
Vicepreşedinte O.A.R. Bucureşti


Filiala Teritorială Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România
str. Sf. Constantin nr.32, sector 1
010219 Bucureşti, România

Punct de lucru
str. Academiei nr. 18 – 20, sector 1
010014 Bucureşti, România

tel/fax: 021-3039226, 021-3077163
e-mail: oarbuc@rdsmail.ro
www.oar-bucuresti.ro
www.anuala.ro

Descărcați de aici formatul de aplicație

 

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog