RDW

CLUJ / Atelier RVD

Biroul Atelier RVD a fost deschis în 2007 având ca inițiatori pe Rareș Drăgan și Bianca Brici. În plin avânt economic, când toată lumea construia ceva și orice, iar piața privată ocupa 98% din comenzile arhitecților, ne-am orientat către segmentul lucrărilor publice participând ca singuri ofertanți la lictații publice care se reluau din lipsa de interes a firmelor de proiectare. Anii 2008-2010, care au marcat criza și efectele inerțiale, ne-au prins pe o creștere ușoara. Acest lucru ne-a permis să destindem activitatea și să participăm și la câteva concursuri mari de arhitectură. În 2011, am achiziționat pentru birou cea mai nouă tehnologie de printare 3D full-color existentă pe piață, fiind primul birou de arhitectură din țară care putea oferi clienților machete color ale proiectelor în lucru sau studiu, de pe o zi pe alta, cu o soluție in-office.

Ca politică, încercăm să fim cu un pas în fața nevoilor colaboratorilor, clienților și angajaților la toate capitolele încât să ne permitem avantajul timpului dedicat creativității.

În proiectare, abordăm pentru binomul funcțiune-formă o atitudine raționalistă și eficentă, având ca generator permanent și argument final relațiile om-mediu construit. Ne place să proiectăm după concepte durabile, pentru oameni.

Adresa: Bdul Eroilor, 16, et. 5, Cluj-Napoca

Echipa:

arh. Rareș V. Drăgan

arh. Bianca I. Brici

arh. Anca Bota

stud.-arh. Agota Lorincz

ing. Liviu Gavrilă

Anul înființării: 2007

Date de contact: office@atelierrvd.ro

 

Imobil spaţii didactice şi de cazare

Acest proiect a fost preluat de noi după ce fusese finalizat de către o firmă de proiectanţi de gaz. Proiectul anterior intervenţiei noastre nu corespundea funcţional, tehnic şi estetic exigențelor beneficarului.

Amplasamentul se afla pe valea unui râu de munte, într-o curbă a traseului, vizavi de o stâncă împădurită care se ridica din marginea drumului 40-50 m. Am încercat să creăm un volum construit masiv, care să intre în dialog cu formaţiunea geo-morfolgică aflată peste drum.

Conceptul anvelopantei a fost de stâncă împădurită – un volum gri masiv, înfăşurat în mai multe straturi de lemn, din considerente funcţionale. Volumul are un layer de panouri glisante din lemn, care permit o închidere parţială sau integrală a clădirii, în perioade de neutilizare sau în caz de intemperii specifice zonei de munte. De jur împrejur, priveliştea este minunată. Pentru ca vizitatorii să se bucure de ea, am amplasat câte un spaţiu de întâlniri şi studiu la fiecare etaj, pe alt colţ al clădirii cu faţade vitrate complet.

Obiectivul este în curs de finalizare a structurii de rezistenţă.

Imobil spaţii didactice şi de cazare la Baza Mărişel
Locaţie: Comuna Mărişel, judeţul Cluj
Funcţiune: Spaţii didactice şi de cazare
Proiectare/execuţie: 2009-2010/2011-2013
Echipa de proiect:
Arhitectura: Rareş V. DRĂGAN, Bianca I. BRICI,
Ioan Mircea POP
Structura: Marin PASCAL

 

Laborator subteran de analize şi testări

Laboratorul face parte din dotările Facultăţii de Mecanică a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca şi a fost realizat pentru extinderea cercetării în domeniul analiziei materialelor prin scanare cu radiaţii radioactive. Ca urmare a condiţiilor tehnologice speciale în care se desfăşoară testele nucleare, a fost nevoie de o clădire independentă pentru desfășurarea acestei activităţi. Laboratorul conţine o cameră de iradiere proiectată după rigori stricte impuse de Autoritatea Nucleară Română.

Chiar dacă este o lucrare de mici dimensiuni, fără impact social şi cu o funcţiune care primează în faţa altor considerente, am decis să acordăm atenţia noastră detaliilor acestui proiect. Am propus o clădire care defineşte prin limbaj ceea ce ascunde ca funcţiune. Schematic, funcţiunea cuprinde două nuclee: camera de iradiere şi zona dedicată personalului. Acestea sunt explicit şi distinct tratate, dar totuşi unitar alăturate. Volumul alb, masiv şi mineral, exprimă funcţiunea de bază – expunerea la risc. Volumul subordonează şi integrează spaţiile anexe pentru personal, care umanizează impactul obiectivului prin tratarea cu lemn.

Laborator subteran de analize şi testări radioactive – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
Locaţie: Bdul Muncii, nr. 103, Cluj-Napoca
Funcţiune: Laborator de analize şi testări radioactive
Proiectare/Execuţie: 2008-2009/2010-2011
Echipa de proiect:
Arhitectura: Rareş V. DRĂGAN, Ioan Mircea POP, Bianca I. BRICI
Structura: Marin PASCAL
Instalaţii: Bogdan MAFTEI, Florin SACALIS,
Expert nuclear: Tudor TRUȚĂ

 

Ansamblul Youness

Ansamblul de locuințe este amplasat într-o zonă rezidențială nou dezvoltată, cu un țesut în  curs de cristalizare și este compus din două volume P+2+R, ce au un subsol comun destinat parcărilor. Situat pe un teren cu o pantă cu o cădere de cca. 5 m am optat să lăsăm corpul din față mai prezent spre stradă și să îngropam parțial corpul din spate, printr-o sistematizare judicoasă, astfel încât să păstrăm scara clădirilor din zonă. Deși ansamblul prezintă o abodare intensivă de utilizare a terenului, fragmentarea în două a volumului construit, iar mai apoi jocul de volume pe fațadă vin în sprijinul micșorării percepției scării clădirii prin distragerea de la percepția ansamblului la percepția macro-detaliului; o încercare de disimulare a serialității.

Locație: strada Aurel Ciupe, nr. 3, Cluj-Napoca, jud. Cluj
Funcțiune: Ansamblu de apartamente
An de proiectare: 2008-2009
An de execuție: 2008-2012
Echipa de proiect
Arhitectură: Rareș V. Drăgan, Bianca I. Brici, Ioan Mircea Pop
structură: Marin Pascal

Comments

comments

Powered by Jasper Roberts - Blog