RDW

CLUJ / estudio

Estudio s-a format în anul 2007, reunind doi tineri arhitecți clujeni, Eleonora Dulău și Octavian Ciotlăuș.

Eforturile creative ale atelierului s-au concretizat în mai multe proiecte. Dintre acestea, unele s-au bucurat de o bună apreciere, fiind publicate în reviste de specialitate și participând la concursuri consacrate. Expresii ale programului de locuire individuală, aceste proiecte reflectă principiile și conceptele care animă activitatea atelierului. Flexibilitatea, ca principiu modelator de spațiu, se află în centrul căutărilor estetice în registru minimalist. Aprofundarea exigențelor specifice programului rezidențial determină o aliniere selectivă, elitistă la trendul actual. Integrarea atentă și sensibilă în actul concepției arhitecturale a teritoriilor apropiate – arhitectura peisageră și designul de interior – definesc matricea obiectului de arhitectură ca produs total, susținut până în ultimul detaliu. Nu în ultimul rând, abordarea și implementarea unor soluții tehnice și constructive inovatoare și eficiente constituie o preocupare continuă și dau temei activității atelierului. În paralel cu direcțiile concrete de proiectare, Estudio participă la concursuri de idei pe plan local și internațional, diverse ca temă, context și grad de complexitate: clădiri publice multifuncționale sau cu destinație specializată, restaurări și reabilitări, intervenții urbane cu caracter temporar sau permanent.

Arhitectura este uneori pătrunsă de o undă subtilă care metamorfozează miraculos lucrurile simple, ştiute, în momente de graţie. Unul dintre numele acestui genius ar putea fi „estudio”. Rigoarea constructivă transcende în transparenţă. Eleganța fluidă a spaţiului arhitectural debordează spre grădini, generează compoziţii totale mineral/vegetale. Minimalismul devine respiraţie şi textură.

Anul înființării: 2007

Echipa: Eleonora Dulău, Octavian Ciotlăuș

Adresa: Bdul 1 Decembrie 1918, 124/68, Cluj-Napoca

Contact: office.estudio@gmail.com

www.studioestudio.ro

www.dandulau.ro

 

Casa B

Finalizată în anul 2010, „casa B” se situează în aria de protecție a valorilor arhitecturale și istorice ale Clujului. Amplasată într-o zonă colinară din vecinătatea centrului istoric al oraşului, cu o expunere panoramică de excepţie, „casa B” prezintă un impact volumetric nuanţat şi viguros, marcat de vitraje, umbre şi texturi. Tema iniţială a fost de reamenajare şi extindere a unui imobil existent, în acord cu exigențele locuirii actuale. Într-o deplină unitate compoziţională, obiectul arhitectural exprimă etapele de evoluţie şi se integrează în coordonatele morfologice ale zonei. Ariile funcţionale ale locuinţei se definesc în relaţia cu grădina şi cu peisajul. Livingul, distribuit la nivelul parterului, integrează vizual grădina. Vitrajele ample de care beneficiază zona de zi și deschiderile spre exterior, adaptate unor relații funcționale simple și eficiente, creează spații în care lumina diurnă primeşte valențe scenografice. Zona nocturnă de la etaj, opacă spre stradă, se adresează exclusiv grădinii. Spaţiul superior, marcat în volum prin registrul cald al lemnului, dedicat pentru relaxare/loisir/SPA, se bucură de privelişte, este un „observator” asupra oraşului. Configuraţia terenului în pantă a generat firesc alcătuirea de gradene succesive, agrementate cu plante ornamentale. Zămislite de însăşi conformaţia terenului, gradenele ordonează întregul spaţiu al grădinii, ca o reverberaţie a compoziţiei interne, arhitecturale.

Locație: str. Aviator Bădescu, Cluj-Napoca

Funcțiune: Locuință unifamilială/modernizare-extindere

Echipă proiect:

Arhitectură: ESTUDIO/arh. Eleonora Dulău, arh. Octavian Ciotlăuș

Structuri: GAMA PROCONSTRUCT/ing. Mihaly Szanto

Instalații: MDV TRUST/ing. Vasile Mărginean

Peisagistică: ing. Valentin Dan

Proiectare/execuție: 2008/2010

Arie construită/Arie desfășurată: 196 mp/533,77 mp

Foto: Dan Dulău

 

Casa M

Bucurându-se de o amplasare într-o zonă cu caracter premontan, cu deschideri largi spre Munții Gilăului și Muntele Mare, casa M propune o compoziție bipolară: o zonă transparentă, cu vitraje ample, adaptată funcțiunilor diurne, cu o perspectivă largă asupra ambientului natural și o alta destinată funcțiunilor de noapte, cu un caracter intim, opac. Adaptată configurației terenului și pantei care coboară spre vest, casa M oferă o soluție de locuire eficientă, mulată pe necesitățile unei familii dinamice. Finisajele și materialele la care s-a recurs sunt oarecum specifice funcțiunii unei case de vacanță, lemnul și piatra coexistând într-o manieră echilibrată alături de sticlă și metal. Terasele ample, copertina exterioară elansată, circulațiile generoase, mobilarea minimală fac parte dintr-un limbaj arhitectural care face apel la o locuire în acord cu mediul exterior, unul privilegiat în acest caz.

Locație: Făget, Cluj-Napoca

Funcțiune: locuință unifamilială

Proiectare/execuție: 2009/2010

Arie construită/Arie desfășurată: 177,10 mp/392,84 mp

Echipă proiect:

Arhitectură: ESTUDIO/arh. Eleonora Dulău, arh. Octavian Ciotlăuș

Structuri: AD PROCONSTRUCT/ing. Adrian Mircea

Instalații: EUROCAD INSTAL PROIECT/ing. Cristina Pogăcean, ing. Raul Barstan

Foto: Dan Dulău

Comments

comments

Powered by Jasper Roberts - Blog