CLUJ / QUAD & ARS LONGA

Între condiţionările telurice ale arhitecturii reale şi farmecul narcotic al virtualului actual, QUAD & Ars Longa întemeiază un teritoriu creativ cleen and sensitive. Fiecare detaliu, replică subtil elaborată într-un demers creativ erudit, găseşte rezonanță în sonoritatea partiturii finale. Condiţia efemeră a obiectului de arhitectură creat şi supus vremii este contemplată, integrată şi metamorfozată într-o uimitoare „poveste maximalistă”.

Din anul 2006, Ars Longa şi QUAD Studio colaborează pentru realizarea unor proiecte rezidenţiale şi comerciale în judeţul Cluj şi în alte zone din ţară. Într-o etapă ulterioară, activitatea grupului s-a extins cu câteva lucrări de amenajare urbană. Efortul unui demers creativ coerent, exprimat în participarea la concursuri de arhitectură, a consolidat echipa de proiectare: arh. Radu Roșca, arh. Diana Taloș, arh. Flaminiu Taloș, arh. Adelina Boloț.

Proiectele QUAD Studio & Ars Longa cuprind o vastă arie de activitate: design, arhitectură, urbanism, structură, instalații și peisagistică. Competențele extinse ale grupului se referă la câteva domenii de elită: consiliere legală și financiară, studii de imagine și impact, lucrul în echipe multidisciplinare, management de proiect, planificare și integrare urbană și documentaţii în vederea obținerii de fonduri structurale. Experiența dobândită se reflectă atât în optimizarea costurilor de construire, cât şi în nivelul calitativ al produselor grupului. Pentru QUAD Studio & Ars Longa complexitatea condiţionărilor deseori insolite primeşte răspuns şi rezolvare în designul de ansamblu şi de detaliu.

De ce să mai construieşti când spaţiul e din ce în ce mai dificil de apropiat, din ce în ce mai virtual, mai relativ, când ştii că tot ce faci nu va dura, va fi părăsit, uitat, reciclat, în plină fervoare ecologică şi teamă de epuizare a resurselor. Evitând conceptual arhitectura, poate că o redescoperim iarăşi. Suntem într-o derivă marginală la marea arhitectură şi contextualism, sperând totuși să ne întâlnim la un moment dat într-o mare poveste maximalistă.

 

QUAD Studio
Echipă: arh. Radu Roşca, arh. Claudia Betea, arh. Andreea Moțu
Contact: quadstudio@gmail.comFax: 0364.816.431

Ars Longa
Echipă: arh. Diana Taloș, arh. Flaminiu Taloș, arh. Adelina Boloț
Contact: proiect.arslonga@gmail.com

http://arslonga.aico.ro

http://www.aico.ro

Tel/Fax: 0264. 438.131

 

Pavilion i-Cube

Pavilionul i-Cube reuşeşte o performanţă inversă: obiectul de arhitectură nu îşi afirmă prezența în peisaj, ci dimpotrivă, face un efort consecvent şi subtil de autodizolvare în ambient. Conceptul de amenajare a zonei adiacente Clădirii Avalon (Pavilionul i-Cube) preia şi extinde ideea de disimulare a prezenţei pavilionului în grădină. Astfel, pentru amplasament, a fost susţinută o direcţie diagonală şi nu frontală de punere în scenă a faţadei – singura faţadă a pavilionului. Sunt propuse, pe rând, extensii ale faţadei unice care „fură” prim-planul:

- un strat de gabioane ce discretizează puternic planul faţadei, portalul metalic care aşteaptă plantele agăţătoare să-l acopere de jos şi de sus, de pe terasa înierbată;

- balconul care conectează pavilionul cu situl, cu grădina şi cu aleile din incintă;

- morfologia casei prinsă într-o cută a terenului generează, între panta „văii” şi panta „dealului”, zone inaccesibile. Acestea, încărcate cu piatră mare spartă, constituie un „prag” împreună cu intrarea.

Aluziile la „peştera” lui Platon merg mai departe, aprinzând în faţă un „foc” din plante cu foliaj roşu, în care poţi să stai şi – de ce nu? – să proiectezi. Taluzarea adiacentă, în trompe-l’œil, dă profunzime faţadei. Amfiteatrul din taluz, ca perspectivă dominantă, distrage atenţia de pe planul faţadei. Soluţia gazonului din „piaţeta cunoaşterii”, mobilată pentru contacte, este de circumstanţă. Sperăm că afirmarea funcţiei de comunicare face mai accesibile intenţiile noastre şi înlesneşte apropierea spaţiului propus de către beneficiari. Sperăm şi că prin amenajare am detensionat puţin din stresul provocat de edificarea unei clădiri atipice, din relaţiile contradictorii ce s-ar putea naşte în grădina casei lui Pákei Lajos. Dacă am adus măcar un plus sau un minus colecţiei de arhitectură rămâne de… tuns, tăiat, toaletat, de discutat, poate, la bellevue, pe terasa înierbată, încă verde şi spontană, deasupra şi înăuntrul Clujului, în taluzul din malul Someşului, ce în „nu atât de vechile studii” trebuia să dea identitate urbei.

Pavilion i-Cube
Echipament de proiecţie realitate virtuală/spaţiu pentru terapie şi cercetare
Echipa de proiectare:
Birou de arhitectură: QUAD Studio & Ars Longa
Arhitectură şi urbanism: arh. Radu Roşca/arh. Flaminiu Taloș (autori principali) arh. Diana Taloș
Structură şi optimizări: ing. Virag Jacint/ing. Dan Turda
Instalaţii şi edilitare: ing. Radu Miclăuș
Amenajări şi detalii: arh. Radu Roşca, arh. Flaminiu Taloș,
arh. Sztahura Mark, stud. Carmen Bărbat
Foto: Adelina Boloț, Radu Roşca
Locaţie: str. Gheorghe Bilașcu, nr. 37, Cluj-Napoca
Beneficiar: Universitatea „Babeş Bolyai”, Cluj-Napoca
Funcţiune: Educaţie
Proiectare/Execuţie: 2009-2010/2011
Suprafaţa construcţiei: 450 mp
Suprafaţa amenajată: 1.500 mp

Comments

comments

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.

ACO_GIF_UAR_1