RDW

MOLDOVA / Birouri Amazon România

Spaţiul amenajat ocupă un nivel intermediar al unei clădiri cu funcţiunea de birouri, care, la rândul ei, aparţine unui ansamblu cu acelaşi specific. Activitatea desfăşurată este cea de programare IT, beneficiarul spaţiului fiind divizia Amazon România.

Sursa de inspiraţie a proiectului îşi are originea în primele amenajări ale birourilor din SUA, realizate la începutul activităţii companiei, unde s-a recurs la o idee originală de mobilare  – aşa-zisele doordesk-uri, ce sunt, după cum precizează şi numele, birouri realizate din panouri de uşă sprijinite pe un cadru metalic. S-a obţinut astfel un mobilier extrem de practic, la costuri foarte reduse.

Pornind de la acest concept, designul mobilierului propus de noi sugerează, prin formele şi proporţiile elementelor componente, robusteţea şi puritatea formală a piesei de mobilier originare. Biroul propriu-zis este realizat din lemn masiv, lăcuit, cu o geometrie simplă, liniară şi dimensiuni generoase, ce oferă un spaţiu de lucru uşor de utilizat.

Renunţând la o abordare rigidă și anostă, la imaginea depersonalizată pe care, de regulă, o oferă spaţiile de birouri, am urmărit ca ideea generatoare a soluţiei de arhitectură să fie una a deschiderii spaţiale, a eficienţei funcţionale, a obţinerii prin intervenţii minime a unui maxim de expresie. Aceasta este susţinută şi de acurateţea punerii în operă a finisajelor, de asocierile cromatice şi de textură (beton aparent, metal, sticlă, lemn, material textil), de calităţile plastice ale lemnului utilizat preponderent în amenajare şi, nu în ultimul rând, de comunicarea vizuală a spaţiului interior cu panorama spectaculoasă oferită de Palatul Culturii.

Bineînţeles că apariţia unei serii de compartimentări a fost necesară, însă gruparea zonelor închise în interiorul ariei birourilor, în jurul miezului central de circulaţii verticale, a favorizat generarea unui spaţiu deschis, ce îmbracă perimetral întregul etaj. Sălile de întruniri şi birourile managerilor sunt despărţite de restul spaţiului de lucru prin panouri de sticlă, unele dintre ele preluând şi rolul de tablă de scris (panouri din sticlă vopsită pe interior).

Întreaga amenajare se subordonează aceluiaşi concept minimalist, care a generat şi linia mobilierului. Finisarea elementelor verticale de construcţie şi o parte a celor orizontale, realizate din beton, este minimală. Am optat pentru expunerea lor directă, păstrând textura betonului rezultată după decofrare; intervenţia în acest caz a fost doar una de ordin cromatic, elementele de beton fiind vopsite gri-închis. Vizibilă este şi întreaga reţea de tubulaturi a sistemului de ventilaţie, acoperită doar parţial de o succesiune de grilaje metalice, suspendate pe tiranţi. Aceste panouri metalice au şi rolul de a atenua proporţiile şi efectul de scară dat de înălţimea spaţiului.

Zona de socializare şi de relaxare destinată angajaţilor beneficiază de mobilier şi dotări specifice, de aceeaşi deschidere generoasă a spaţiului şi de perspectiva largă deschisă către oraş.

Fotografii: stud.-arh. Ştefan Rotaru, stud.-arh. Radu Enea

Comments

comments

Powered by Jasper Roberts - Blog