RDW

MOLDOVA / Centru de Artă, Media şi Design – Iaşi

stud.-arh. Radu-Ştefan Pintilie    |    îndrumător: prof. univ. dr. arh. Virgiliu Onofrei

Scopul acestui proiect este crearea din punct de vedere urbanistic şi arhitectural a unui pol cultural şi centru al industriilor creative în Iaşi.

Situl se află în apropiere de zona centrală şi poate deveni un loc interactiv unde arta, arta media, arhitectura şi, în fond, industriile creative ar fi activate de studenţi, artişti şi de toţi cei care au nevoie de un astfel de loc pentru a participa la fenomenul fuziunii artelor, pentru a învăţa şi, în acelaşi timp, a interacţiona într-un mod dinamic şi creativ.

Acest centru răspunde şi nevoii de spaţii expoziţionale, săli de spectacole şi pentru festivalurile de artă, film, teatru din Iaşi (Periferic, Zoom ArtFusion Fest, EuroArt. IIFF  etc.).

Centrul de Artă, Media și Design are trei accese cu spaţiile aferente lor. Accesul principal se face dintr-o piaţetă conectată la strada Păcurari. Din spaţiul de primire există o legătură cu sala de lectură, spaţiul expoziţional şi o sală de prezentări, conferinţe etc. Tot la acest nivel (cota ±0,00) se află şi terasa, o continuare a parcursului din piaţetă.

Cel de-al doilea acces este la cota -5,00, tot din piaţetă în legătură cu strada Păcurari. La acest nivel sunt spaţii cu activităţi creative (săli de repetiţie, workshop-uri), dar şi un amfiteatru ce acoperă sala de spectacole. Acest amfiteatru se desfăşoară până la cota -17,00, unde găsim, orientată spre Strada Florilor, şi cea de-a treia relaţie cu situl, la nivelul solului.

Amfiteatrul  este  un spaţiu multifuncţional dedicat interacţiunii şi informării, iar de pe acesta se poate accesa şi la nivelul intermediar (-11,00) unde se află spaţii de audiţie, săli de arte şi repetiţii. De pe acest amfiteatru se poate accede şi la intrările în sala de concerte. La această cotă există şi două săli media şi o cafenea care flanchează sala de concerte.

La ultimul nivel, aflat la cota -21,50, sunt spaţiile tehnice şi parcarea. În parcare se poate accede şi de la cota ±0,00, de pe strada Păcurari.

Terasele şi amfiteatrul în aer liber de la cotele superioare extind organic spaţialitatea şi funcţionalitatea interiorului. Continuitatea, deschiderea şi contrastul transparenţă/opacitate sunt atributele principale cărora li s-a subordonat compoziţia spaţială şi imaginea arhitectural-volumetrică.

Gândită ca un sistem de racord între două cote urbane ale unui teren puternic denivelat, arhitectura dotării propuse interpretează caracteristicile amplasamentului prin raporturile de scară cu clădirile existente pe strada Păcurari, prin înscrierea în panta terenului natural şi prin deschiderea panoramică spre orizonturile colinare de pe direcţia sudică.

 

Comments

comments

Powered by Jasper Roberts - Blog