RDW

MOLDOVA / Săli pentru studiu şi spectacol

Proiect premiat la Bienala de Arhitectură Iaşi 2009 

Șef proiect: arh. Daniel Vişan

Colaboratori:

arh. Răzvan Nica

arh. Alexandru Popovici

Acustică: prof. dr. ing. Alexandru Vereş

Structură : prof. dr. ing. Ionel Gosav

Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi îşi desfăşoară activitatea în multe imobile situate în diverse zone ale oraşului. Complexul din str. Horia, care asigură spaţiile pentru învăţământul din domeniile muzicii şi teatrului, este un conglomerat de clădiri diverse, din secolul al XIX-lea şi prima jumătate a secolului al XX-lea.

Una dintre acestea, cu parter şi etaj, în care au funcţionat în ultima perioadă laboratoarele Catedrei de Motoare Termice ale Universităţii Tehnice „Gh. Asachi”, a fost consolidată şi refuncţionalizată în vederea asigurării unor spaţii destinate atât învăţământului de specialitate, cât şi spectacolelor studenţeşti.

Prin modificarea parţială a clădirii existente s-au putut realiza: o sală de teatru, o sală de concert, patru săli mici pentru repetiţii, spaţii pentru actori şi muzicieni. Pentru organizarea unui acces independent şi a circulaţiei verticale, clădirea a fost extinsă cu un volum  vitrat.

În spaţiul central, oferit de conformaţia clădirii existente, au fost amplasate: la parter – o sală pentru teatru, cu o capacitate de 84 de locuri, la etaj – o sală pentru muzică, cu 77 de locuri.

Conformaţia volumului sălilor, a pereţilor şi a plafoanelor se subordonează cerinţelor acustice specifice fiecărei săli în parte. Finisajele utilizate la ambele săli sunt: placajele din lemn, cu suprafeţe lise şi perforate, iar pentru pardoseală – mochetă.

La teatru, dotările pentru spaţiul scenei, complet negru, sunt reduse la o grilă metalică suspendată la plafon. Ceva mai generoase sunt posibilităţile de amplasare a iluminatului necesar scenei. Ulterior, sala de teatru a primit, în detrimentul numărului de locuri, spaţii pentru regia de sunet şi lumină.

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog