RDW

Historia X

afis_final-01-01

Timișoara, Sinagoga din Cetate, str. Mărășești nr. 6

Vineri 6 decembrie, 2013, orele 19:00

În aprilie-iunie 2009, Fundația DALA a prezentat în București, Manutanța Armatei, Calea Plevnei 145, un experiment vizual pornind de la situația unui tip de monument rural, care din punct de vedere cantitativ poziționează Romania pe primele locuri în Europa, biserica de lemn. Alături de funcția cultică, biserica de lemn este o aglomerare de obiecte și imagini, practici și procese prin care se poate (re)citi biografia comunităților  rurale. Historia X propune o astfel de vizitare abreviată a satului.

Orice obiect devine prezent prin felul în care ne raportăm la biografia lui. O biografie particulară, care la rândul ei descoperă biografia unei comunități. Obiectul de cult conține aceste elemente, iar interogația care traversează istoria noastră recentă vizează obiectul care și-a pierdut funcționalitatea inițială, și se repoziționează cultural în cadrele societății contemporane.  Orice biografie conține o memorie care poate, sau nu, fi activată.

Retrospectiv, în 2013, considerăm Historia X mai degrabă un experiment social construit în jurul ideei de patrimoniu local și comunități locale, cu ramificații în diverse medii, generând proiecte, dezbateri, implicând artiști, arhitecți, istorici, antropologi, studenți sau voluntari, din țară și străinătate.

Ovidiu Daneș

 

Invitați: NU & APA NEAGRĂ

Colectiv muzical din Timişoara & Bucureşti, promotor al unui sunet electroacustic, bazat pe improvizaţie.

În ultimii ani, participărilor la diverse festivaluri de gen din Europa, li se adaugă colaborarea grupului cu casa de discuri din Berlin Lollipopshop (albumele Omag, din 2008 şi Descântecul Apei Negre, din 2011), dar şi apariţia pe compilaţii şi în publicaţii muzicale.

www.nu-apa-neagra.ro

 

Proiect: fundația DALA

Partener: D Proiect

Cu sprijinul: Societatea Filarmonica Timişoara

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog