RDW

Conferinţă la finalul expoziţiei „Podoabe din trecut: Paftale şi bijuterii din colecţiile MNAR”

expozitia ''Podoabe din trecut''

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită duminică, 27 aprilie,orele 16.30, la o conferinţă care marchează finalul expoziţiei Podoabe din trecut: Paftale şi bijuterii din colecţiile MNAR, deschisă în Rotonda sălii Auditorium. Carmen Tănăsoiu, curatorul expoziţiei şi specialist al secţiei de Artă Veche Românească, va vorbi despre tehnicile în care au fost realizate paftalele. Totodată, se vor descifra simbolurile şi ornamentele acestora, dezvăluind povestea din spatele obiectelor expuse.

Accesul se face, în limita locurilor disponibile, prin intrarea din Str. Ştirbei Vodă nr. 1-3. Se plăteşte doar biletul de intrare în expoziţie, fără taxa de ghidaj.

***

Expoziţia Podoabe din trecut: Paftale şi bijuterii din colecţiile MNARaduce în atenţia publicului o selecţie de aproximativ 80 de piesedin patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României care datează din secolele XVIII – XIX. Sunt incluse obiecte din argint, uneori aurite, lucrate într-o diversitate de tehnici: turnare, ciocănire, ajurare, filigran. Acestea provin din ateliere greceşti, bulgăreşti, cipriote, turceşti şi româneşti. Paftalele sunt decorate cu sidef, perle, coral, sticlă de diferite culori, pietre preţioase în monturi aplicate sau sunt lucrate în tehnica emailului policrom.

Paftalele au devenit un accesoriu vestimentar obişnuit în Ţările Române în perioada domniilor fanariote, caracterizată prin influenţa sporită a culturii greceşti. Odată cu epoca de tranziţie a societăţii româneşti de la modelul greco-oriental către modernitatea occidentală, formele şi motivele decorative de tradiţie post-bizantină şi orientală au fost abandonate în favoarea repertoriului baroc sau Biedermeier.

Între anii 1840 şi 1870, purtarea paftalelor a devenit desuetă, moda feminină adoptând în totalitate croiurile şi cromatica occidentală. Ele au revenit la modă în jurul anului 1870datorită principesei Elisabeta, viitoarea regină a României, care a introdus la Curte portul naţional românesc accesorizat cu paftale. De asemenea, exemplul ei a fost urmat de elita feminina a vremii până în pragul Primului Război Mondial. Regina Maria a purtat paftalele cu eleganţă şi rafinament şi în perioada interbelică.

Conferinţă la finalul expoziţiei Podoabe din trecut: Paftale şi bijuterii din colecţiile MNAR

Duminica, 27 aprilie, orele 16.30

Tarif: 4 lei întreg, 2 lei redus

din expozitia ''Podoabe din trecut'' 

 

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog