RDW

UN CEAS PENTRU ARTĂ în expoziţia „Călători prin manuscris”

expo ''Calatori prin manuscris''

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită miercuri, 30 iulie, orele 17.30, la o vizită cu ghidaj gratuit în expoziţia Călători prin manuscris, susţinută de Carmen Tănăsoiu, specialist în cadrul secţiei de Artă Veche Românească.

Accesul se face pe baza unei rezervări prealabile prin e-mail la programari@art.museum.ro sau la numărul de telefon 021 314 81 19. Tarif: biletul de acces în expoziţie (10 lei întreg), care include alte patru vizite în expoziţie şi o vizită în Galeria de Artă Veche Românească.

Organizată în cadrul programului Brâncoveanu@MNaR, expoziţia Călători prin manuscris aduce în prim-plan un manuscris brâncovenesc redactat şi miniat în urmă cu 300 de ani, despre care se presupune că a aparţinut voievodului martir. Deschisă la parterul Galeriei Naţionale până pe 31 august 2014, expoziţia a fost concepută astfel încât să permită vizionarea integrală a manuscrisului, prin expunerea succesivă a tuturor filelor acestuia.

Printr-o scenografie atent construită, vizitatorii parcurg un labirint inspirat de traseele sinuoase ale monogramelor şi literelor miniate din manuscris, la capătul căruia este expus preţiosul obiect.

Una dintre particularităţile Liturghierului este că numele voievodului Constantin Brâncoveanu apare adesea în corpul rugăciunilor de pomenire şi în monogramele pictate cu aur ce decorează pe margini anumite file. Acestea din urmă caligrafiază titulatura oficială a lui Brâncoveanu: Ioan Constantin voievod.

Mesajul liturghiilor este tradus în imagini prin elemente vegetale şi zoomorfe. Vrejuri împletite, fructe şi flori, păuni şi dragoni, lei, şerpi, iepuri sau miei, păsări calandrinon ori chiar încercări timide de a surprinde chipuri de unicorni compun o lume incitantă pentru cititorul contemporan.

Manuscris, fila 43 miniata verso

 

UN CEAS PENTRU ARTĂ (vizită cu ghidaj gratuit)

Expoziţia Călători prin manuscris

Miercuri, 30 iulie 2014, ora 17.30

Tarif: 10 lei(întreg)/pensionari: 5 lei/studenţi: 2,5 lei/elevi: gratuit în perioada vacanţelor

Înscrieri la: programari@art.museum.ro sau 021 314 81 19

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog