RDW

Cu mâna pe oraș: Bogdan Raţa la Bienala de Artă de la Liverpool 2014

Monumental-Sculpture-of-Bogdan-Rata-St.-Georges-Hall-Liverpool-Biennial-7

Sculptorul Bogdan Raţa este prezent, pentru cea de-a doua oară după participarea sa din 2012, la ediţia din acest an a Bienalei de Artă de la Liverpool, cea mai amplă manifestare de gen din Regatul Unit, care atrage peste 600.000 de vizitatori şi la care expun peste 900 de artişti.

„The Middle Way”, lucrarea de mari dimensiuni a artistului, reprezentând o palmă deschisă spre cer, a fost instalată în faţa St. George’s Hall, o clădire impozantă amplasată în insula muzeelor din centrul oraşului, ridicată în 1864, în prezent parte a patrimoniului mondial UNESCO. Sculptura, inclusă în secţiunea ‘Independents’ a Bienalei, va putea fi admirată până la data de 26 octombrie 2014.

Bogdan Raţa, unul dintre cei mai inovatori artişti ai generaţiei sale, a expus în cadrul Bienalei Mulhouse Basel 2010, Bienalei de Artă Contemporană de la Moscova din 2011,  în cadrul secţiunii de proiecte speciale Independents Liverpool Biennial 2012, în cadrul Proiectului Personal Structures, a 55-a ediţie a Bienalei de la Veneţia, din 2013 şi, cu sprijinul ICR, în cadrul expoziţiei ‘Kaleidoscope: Contemporary Art from EU Member States’ de la Dublin din 2013. A participat la proiecte curatoriale în Tel Aviv, Budapesta, Paris, New York, Timișoara şi București. Artistul este reprezentat de Năsui Gallery (www.cosminnasui.com ) București. Lector universitar la Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Arte și Design, Catedra de Arte Plastice, secția Sculptură, Bogdan Raţa este şi cordonator al proiectului geamMAT al Muzeului de Artă din Timișoara.

Lucrez în mod special cu fragmente umane pe care le compun sau le recompun pentru a transmite anumite mesaje (în special sociale) sau anumite stări psihice ale omului contemporan. Deformarea psihică şi stresul cotidian sunt în general subiectele principale. Încerc să le transmit privitorului tocmai deformând corpul uman şi reinterpretându-l ca structură anatomică”, spune artistul.

Proiectul de la Liverpool este curatoriat de Nasui Collection & Gallery, unul dintre cei mai activi operatori culturali din România, care prezintă o selecţie atentă de lucrări semnate de artişti contemporani români în contexte naţionale și internaţionale prestigioase. Proiectul este realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român din Londra și St. George’s Hall Liverpool.

Când: 4 iulie – 26 octombrie 2014

Unde: St George’s Hall, Liverpool

Bogdan Rața, ”The Middle Way”, courtesy Nasui collection & gallery

Materiale: polistiren, vopsea, metal

Dimensiuni: 3,5 m înălțime x 1,5 m x 0,6 m

 

 

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog