RDW

Ştirbey: reşedinţe, moşii, ctitorii – Oana Marinache

1_Resedintele-Stirbey-2

București: Editura ACS, 2014

Cartea este cel de-al doilea volum dedicat ctitoriilor Ştirbey, în curs de apariție la Editura ACS, Asociaţia Art Conservation Support. Prefaţa cărții este scrisă de prof. dr. Ruxandra Demetrescu, cuvântul înainte de arh. dr. Ruxandra Nemţeanu, iar prelucrarea fotografică şi grafică este realizată de Cristian Gache.

Lucrarea este prima monografie amplă a reşedinţelor şi moşiilor familiei Stirbey din Braşov, Bucureşti, Craiova, Dărmăneşti, Voila-Câmpina, Sinaia, Pietroşani, Mamaia, Buzău, Stoenești, Storojineţ, Paris, Nisa.

Oana Marinache aduce observații pertinente pe baza documentelor noi identificate în arhivele din ţară şi din străinătate şi a coroborării datelor obţinute prin analiza detaliată a informaţiilor de familie şi ale imobilelor Ştirbey. Documentele culese sunt sistematizate pe generaţii, din secolul al XVIII-lea până la cel de-al Doilea Război Mondial, apoi pe reşedinţe urbane, extraurbane, rurale, din străinătate. Se conturează nume importante ale arhitecturii româneşti şi străine care au colaborat cu familia domnească şi princiară.

Cel de-al doilea volum, „Știrbey: resedințe, moșii, ctitorii”, lărgește cadrul istoric, completând șirul ctitoriilor înaintașilor din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, continuând cu principalele lucrări  publice la care contribuie vornicul Barbu D. Știrbey în prima jumătate a secolului al XIX-lea și apoi cu realizările sale din timpul propriei domnii (1849-1856).
Un capitol aparte este dedicat reședințelor domnitorului Barbu D. Știrbey, noi informații fiind scoase la lumină despre proiectele sale care vizau ridicarea unui palat de vară la Grădina Kiseleff, apoi inventarele despre mobilarea Mănăstirii Cotroceni și despre vila din Nisa, unde își sfârșește viața în 1869.  Capitolul al IV-lea ne prilejuiește o călătorie deopotrivă în Franța, pe urmele reședințelor prințului George B. Știrbey și în țara noastră, la diferite proprietăți ale prinților și prințeselor Știrbey. În ultima parte a volumului al doilea, analiza se îndreaptă către cea de-a treia și a patra generație a descendenților domnitorului, a modului în care aceștia păstrează și extind patrimoniul funciar moștenit și realizează noi reședințe, dar se implică și în proiecte ctitoricești.

Volumul este publicat de către Art Conservation Support în cadrul unui proiect editorial finanţat de către Uniunea Arhitecţilor din România şi de Ordinul Arhitecţilor din România, ambele din Timbrul de Arhitectură. Proiectul editorial beneficiază de sprijinul partenerilor: Arhivele Naţionale ale României, Institutul Naţional al Patrimoniului, Universitatea Naţională de Arte, Ordinul Arhitec-ţilor din România, Asociaţia Istoria Artei.

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog