RDW

Lansarea concursului internațional de soluții de arhitectură „Noul MNIR”

MNIR

Este in desfasurare concursul international de solutii la finalul caruia se va selecta cel mai bun concept spațial și muzeografic pentru Noul MNIR, demn de un muzeu reprezentativ pe plan național și semnificativ la scară europeană. Câștigătorul va primi mandatul de proiectare pentru restaurarea clădirii, reamenajarea spațiilor și expunerea inovatoare și atractivă a colecțiilor.

Intenția este ca acest concurs să deschidă calea către o intervenție arhitecturală de înaltă ținută, care să creeze un cadru contemporan pentru prezentarea istoriei naționale și a discursurilor istoriei într-o manieră reprezentativă și atractivă pentru publicul larg al noului mileniu, pregătind în același timp un foarte important monument istoric al capitalei (Palatul Poștelor) pentru cel de al doilea său secol de existență.

Site-ul oficial al concursului este http://oar.squarespace.com/concurs-noul-mnir/.

Noul Muzeu Național de Istorie a României, prin reorganizarea spațială și funcțională, dar și prin dezvoltarea ofertei culturale și de loisir, își propune să atragă cel puțin 300.000 de vizitatori anual, precum și o prezență similară în mediul virtual. În același timp, se va urmări atragerea un public mult mai divers decât până în prezent.

Spre deosebire de situația actuală, Noul Muzeul Național de Istorie a României trebuie să fie ușor accesibil pentru toate aceste categorii de vizitatori, de la copii la bătrâni, incluzând persoanele cu dizabilități. Mai mult, trebuie să reflecte caracterul deschis al proiectului cultural și științific, definit ca „un muzeu de astăzi”, oferind pe lângă expunerea narațiunii istorice și conservarea patrimoniului muzeal, programe culturale și de loisir.

Viitorul ansamblu muzeal va fi structurat pe următoarele secțiuni funcționale: depozitare patrimoniu, conservare-restaurare patrimoniu, cercetare patrimoniu, expunere patrimoniu, reprezentare, comunicare, completate de secțiunile auxiliare: administrare, întreținere, protecție și pază etc.:

  • curtea interioară acoperită va grupa în jurul spațiului de expunere a Copiei Columnei lui Traian spații pentru activități de tip public: librărie, bibliotecă publică, spații de odihnă, cafenea etc. De asemenea, atrium-ul va conține trasee de circulație verticală către secțiuni din cadrul expoziției permanente desfășurate în aripile construcției la cele două etaje, fără ca alte circuite funcționale – publice sau interne – să fie intersectate.
  • realizarea unor legături cât mai directe ale curții interioare cu spațiul public înconjurător, operațiune care ar putea contribui la activarea caracterul istoric al clădirii, cât și la o mai bună integrare a activităților muzeului în cele ale Centrului Istoric în general.
  • realizarea unui subsol cu mai multe niveluri sub nivelul de călcare al atriumului din curtea interioară. Aceste spații vor oferi o suplimentare de cca. 2700 m2/ nivel.

Mai multe detalii puteți afla pe site-ul Muzeului Național de Istorie a României.

Comments

comments

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.

Powered by Jasper Roberts - Blog