RDW

Revitalizarea malului sudic al Someşului, Satu Mare – Zonele postindustriale: Bd. Careiului, Pod Decebal, Pod Golescu

spatiidestructurate_cosmadana_2

O tipologie aparte a spaţiilor destructurate este reprezentată de contextul postindustrial. Tema regenerării urbane a zonelor postindustriale pe malul apei este un subiect de studiu recent, dezvoltat preponderent după anii ’80 în Europa, însă în România rămâne un teritoriu nedescoperit. Tema este necesară şi importantă deoarece malul apei prezintă oportunităţi atât socio-culturale, cât şi economice. Studiul ne arată că valorificarea ţărmului poate duce la generarea „faţadei oraşului”, a identităţii sale.

„Cei care vor gestiona oraşul postindustrial se vor asigura ca peisajul urban, în special spaţiile sale publice, facilităţile de expoziţie şi convențiile pe apă, să ofere o scenă de continuă animaţie umană.”1

Proiectul a fost conceput ca o propunere etapizată, dezvoltată preponderent pe malul stâng al Someşului, având intenţia de a valorifica şi vindeca zona, transformând-o într-un nou centru de interes pentru locuitorii sătmăreni.

a. Descriere Generală

Amplasamentul este alcătuit din trei parcele disfuncţionale, anume:

situl dintre cele două poduri Decebal și Golescu şi Bulevardul Careiului (excluzând parcela bisericii, cimitirul şi complexul Kaufland);

parcela fostei Uzine de Industrie Uşoară;

parcela de la baza Podului Decebal.

Pentru a avea un spaţiu integrat care să funcţioneze ca un organism în interiorul oraşului, am observat că este necesară prelungirea oraşului la ţărm prin funcţiuni diverse şi atractive atât din punct de vedere cultural, cât şi economic.

În urma studiului analizelor, am observat că sunt trei zone-cheie care dau efectul de spaţiu segregat. Aflate în zona centrală şi pericentrală, acestea prezintă un potenţial crescut de a reda calitatea mediului construit, de a crea o nouă faţadă a oraşului, aducând în prim-plan tema însuşirii unei noi identităţi.

Pentru a ameliora traficul şi a îmbunătăţi mediul înconjurător se propune o stradă de legătură între cele două poduri existente, noi staţii de transport în comun, piste pentru biciclete şi promenade. În urmă analizelor, se poate observa că malul sudic prezintă un deficit atât la nivelul acestor dotări, cât şi la nivelul spaţiilor verzi.

Pentru un nou centru de interes este propusă construcţia unui centru de promovare a artei şi tradiţiei sătmărene. Acesta va avea rolul, în primul rând, de a suplini lipsa de dotări necesare şi va fi alcătuit din: muzeu, cinema, mediatecă, galerii temporare, restaurant, teatru şi scenă pentru concerte în aer liber şi, nu în ultimul rând, spaţiu pentru viitoare festivaluri şi evenimente de sezon. Ansamblul va deveni un punct de atracţie principal, va asigura un aport pietonal şi va funcţiona ca un liant necesar bunei funcţionări a zonei.

b. Conceptul

Conceptul este preluat din natură şi urmăreşte ideea de reţele interconectate prin modele sinuoase, naturale care se integrează în sit. Soluţia propune „vindecarea” acestor zone postindustriale prin amenajarea unei reţele de spaţii verzi conectate prin promenade, piste pentru biciclişti şi legături peste râul Someş (propunere pod exclusiv pietonal). Aceste reţele vor acţiona pe 3 niveluri: nivelul inferior (subteran şi albia râului); nivelul cotei zero (terenul natural şi al străzilor); nivelul superior (pasarele suspendate şi podul pietonal propus). Scopul proiectului este de a realiza un parc urban dinamic, cu activităţi atractive pe tot parcursul anului. Succesul acestei propuneri se va baza, în special, pe gradul integrării sale în oraş.

Citiți textul integral în numărul 6 / 2015 al Revistei Arhitectura

spatiidestructurate_cosmadana_1 spatiidestructurate_cosmadana_2

Comments

comments

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.

Powered by Jasper Roberts - Blog