alege_allplan

Proiect de diplomă: Centru de recalificare profesională

Perspectivă exterioară

Stud.-arh. Sandra Nives-Șonei

Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Facultatea de Arhitectură și Urbanism, 2016

Orașul Hunedoara, contextul proiectului de diplomă, prezintă o rată ridicată a șomajului și o pierdere demografică în creștere. O parte a locuitorilor orașului aleg să plece în străinătate în căutarea de locuri de muncă. Cei care pleacă în alt oraș pentru a urma o facultate preferă să se stabilească acolo sau să plece, la rândul lor, în străinătate. Deși rata șomajului este mare, în județ și împrejurimi sunt locuri de muncă vacante. În urma analizelor efectuate, conform planurilor locale de acțiune în învățământul profesional și tehnic al județelor Regiunii de dezvoltare Vest 2013-2020, se observă faptul că, în județul Hunedoara și în cele vecine, există cerere pentru absolvenți de școli profesionale sau licee industriale. Deși există destule licee cu învățământ profesional, absolvenții sunt slab pregătiți și nu se califică pentru locurile de muncă existente. Programul proiectului de diplomă este sediul unui centru de recalificare profesională, deoarece o astfel de funcțiune poate contribui la procurarea de resurse umane competente pentru firmele din zonă, scăderea pierderii demografice și ridicarea nivelului economic.

Alegerea sitului proiectului a fost motivată de nevoia de revitalizare a pieței gării din Hunedoara deoarece prezintă mari probleme funcționale. Inițial, piața a fost concepută ca un buzunar verde al Bulevardului Republicii. Turnul cu ceas al gării putea fi văzut din strada Avram Iancu drept capăt de perspectivă. În 2006, vechea autogară, o clădire cu valoare arhitecturală aflată pe partea nordică a pieței, a fost închisă și una nouă a fost construită, în același an, blocând perspectiva spre turn. Pe locul zonei verzi s-a amenajat parcarea pentru autobuze. În fața intrării principale a autogării vechi s-a construit un supermarket, iar fațada autogării a fost acoperită cu un banner comercial. În fața supermarketului s-a amenajat parcarea acestuia. Proiectul urmărește să reconvertească vechea autogară în centru de recalificare profesională și să reamenajeze piața pentru a o aduce la forma inițială de buzunar.

Situl autogării vechi are o formă regulată și are ca vecinătăți piața gării la sud, Bulevardul Republicii la est, culoarul căii ferate la vest și OMV la nord. Pe acest sit este propus un ansamblu cu o capacitate de 270 de cursanți și 30 de cadre didactice, compus din 5 corpuri care ocupă laturile sitului, creând o curte interioară. Domeniile de calificare oferite de centru sunt mecanică, electrică, agricultură și construcții, deoarece acestea sunt printre cele mai cerute calificări de angajatori, în momentul actual. Acestea se pot schimba pe viitor prin flexibilitatea proiectului.

Deasupra autogării este amplasat corpul administrativ, cu mediateca la ultimul nivel. Această alegere înalță frontul nordic al pieței și oferă perspective interesante spre aceasta personalului administrativ și vizitatorilor mediatecii. Din sala de reviste se poate ieși pe terasă. Mediateca este publică, devenind o nouă funcțiune în cadrul orașului.

Pe latura estică este amplasat corpul cu sălile de clasă, cantina și sala multifuncțională. Acest corp creează un front cu portic spre Bulevardul Republicii. Corpul poate fi accesat de pe bulevard. Un magazin cu diferite obiecte create de cursanți este amplasat în dreptul intrării. Cantina funcționează separat de ansamblu, fiind un punct de alimentație publică în oraș. Sala multifuncțională poate fi închiriată și folosită după program pentru diverse evenimente, deoarece legătura cu etajul superior al sălilor de clasă poate fi închisă cu un perete glisant din sticlă. Sălile de clasă au pereți glisanți pentru a putea oferi un mediu de învățare cât mai flexibil.

Deasupra cantinei este amplasată cazarea ansamblului. Aceasta are acces separat de pe Bulevardul Republicii. Din spațiul comun se poate ajunge pe acoperișul verde al cantinei.

Pe latura vestică este amenajat corpul atelierelor. Acesta este un tampon între culoarul căii ferate și incinta ansamblului. În acest corp sunt amenajate trei ateliere, de mecanică, construcții și electrică, dar spațiul poate fi reamenajat ușor și se poate adapta la funcțiuni viitoare. În capătul sudic al corpului, lângă clădirea gării, este amenajată o cafenea, cu punct de observație.

Vechea autogară are două zone verzi între peroanele acoperite. În proiect, una din ele a devenit seră și cealaltă grădină de flori pentru a servi ca săli de clasă pentru orele de agricultură. Peroanele au fost închise și folosite ca legătură între ateliere, administrație și clase. Curtea interioară este împărțită în două zone, o livadă și o zonă minerală. Legăturile de circulație dintre corpuri oferă perspective înspre toate spațiile verzi, fiind totodată limitele acestora și oferind posibilitatea de recreere persoanelor care traversează ansamblul.

Toate acoperișurile sunt înierbate pentru a diminua încălzirea clădirilor vara, a curăța aerul și a crea o nouă casă pentru păsări și insecte.

Îndrumător: șef lucr. dr. arh. Dana Julean

Comments

comments

Powered by Jasper Roberts - Blog