RDW

Brâncoveni: un drum spre trecut, o cale către viitor

Operator cultural: Art Conservation Support,
București: Editura ACS, 2016
Autori Tereza Sinigalia și Oliviu Boldura

Ideea acestei cărţi a plecat de la restaurarea unui ansamblu mural practic necunoscut, cel din bolniţa Mănăstirii Brâncoveni, din judeţul Olt. Dar, cum se întâmplă adesea, o realitate nou pusă în valoare trimite la altele, iar cercetarea descoperă că punctul de pornire este, de fapt, o verigă dintr-un lanţ de monumente, laice şi religioase, a căror istorie coboară în timp cel puţin până în secolul al XV-lea şi se continuă până în zilele noastre…

Cele două ansambluri – Curtea Domnească și Mănăstirea – se regăsesc rareori împreună în aceeași localitate, la câteva sute de metri una de cealaltă. Şi aşa a fost de la început, căci omul medieval le separa strict. Curtea a dispărut. Din întreg ansamblul mai avem doar un crâmpei din zidul de incintă și o biserică înecată de cimitirul din jur. Mănăstirea a rămas, chiar dacă timpul nu a cruțat-o, iar oamenii nu s-au îngrijit întotdeauna de ea, azi cunoaște o viață nouă.

Prin restaurarea picturilor murale de la bolniţa Mănăstirii Brâncoveni s-a urmărit recuperarea mesajului artistic autentic al unei epoci cu totul remarcabile.

Vom descoperi că, odată cu trecerea timpului, acțiunea factorului uman a fost agresivă, iar degradările produse picturilor au redus mult din întregul de odinioară. Din acest motiv, dificultatea intervențiilor de restaurare a impus adoptarea unei metodologii complexe prin care s-a urmărit o eficientă conservare a picturilor murale.

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog