Consultarea populației, obligatorie la demararea documen­tațiilor de urbanism

22.05.2011

La începutul acestui an a apărut Metodologia de informare și consultare a publicului cu privire la elaborarea sau revizuirea planurilor de amenajare a teritoriului și de urbanism. Actul normativ (Ordinul nr. 2701 din 30/12/2010) a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 47 din 19 ianuarie 2011. Dacă, până acum, vecinii aflau de ridicarea unei construcții noi abia după ce începeau lucrările, și de multe ori le erau afectate interesele, acum autoritățile locale au obligația de a-i informa despre aceste aspecte la demararea proiectului. Astfel, aceștia își pot apăra drepturile și sesiza posibile nereguli.

Responsabilitatea privind informarea și consultarea publicului pentru planurile de urbanism și de amenajare a teritoriului revine administrației locale. În termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a acestei metodologii, primăriile au obligația de a elabora Regulamentul local referitor la implicarea publicului în elaborarea sau revizuirea planurilor de urbanism. Conținutul obligatoriu al Regulamentului local stabilește cel puțin următoarele: - structura sau persoanele cu atribuții în coordonarea informării și consultării publicului pentru documentațiile de urbanism și / sau amenajare a teritoriului; - modalitățile de finanțare a activităților de informare și consultare; - principiile de identificare a grupurilor-țintă pentru informare și consultare, pentru fiecare categorie de plan; - modul și locul în care publicul va avea acces la informații și documentații; - definirea situațiilor în care se consideră că Regulamentul local a fost încălcat și măsurile administrative de sancționare;

“Informarea și consultarea publicului se efectuează în toate fazele proceselor de elaborare sau actualizare a planurilor de urbanism și de amenajare a teritoriului și este parte integrantă a procedurii de inițiere, elaborare, avizare și aprobare a documentațiilor de urbanism și amenajare a teritoriului”, se arată în actul normativ. Procesul de informare și consultare a publicului se finalizează cu rapor­tul informării și consultării publicului, raport ce se supune atenției autorităților administrației publice responsabile cu aprobarea planului, împreună cu documentația de urbanism completă. Raportul informării și consultării publicului fundamentează decizia autorităților administrației publice responsabile cu aprobarea sau respingerea planului propus. În baza raportului informării și consultării publicului, consiliul județean / local / general poate solicita modificarea și completarea documentației de urbanism supuse aprobării. După aprobarea de către Consiliu, prefectul are obligația să verifice respectarea prevederilor metodologiei de informare și consultare a populației, iar în cazul nerespectării, să le atace în contencios administrativ.

Consultarea populației la elaborarea PUG-urilor Potrivit metodologiei, informarea cu privire la intenția de elaborare a Planurilor Urbanistice Generale se face prin următoarele metode: - anunțuri afișate la sediul autorității publice în spațiile accesibile tuturor cetățenilor; - anunț vizibil publicat pe pagina de internet a instituției și în publicația proprie, dacă există. În aceste anunțuri, vor fi trecute numele și datele de contact ale persoanei responsabile cu informarea și consultarea publicului, către care pot fi transmise comentarii, observații și propuneri, și perioada până la care acestea pot fi făcute. În termen de 15 zile de la data primirii comentariilor, autoritățile au obligația de a pune la dispoziția publicului sinteza acestora și argumentația preluării sau nepreluării propunerilor. Toate propunerile obținute și nevoile identificate în urma procesului de informare și consultare vor fi examinate și sintetizate și vor fi prezentate ca anexă la documentația necesară atribuirii serviciilor de elaborare a PUG. În etapa elaborării studiilor de fundamentare care vor sta la baza PUG‑ului, elaboratorul are obligația de a chestiona publicul cu privire la opțiunile acestuia legate de dezvoltarea urbană durabilă. De asemenea, pe parcursul elaborării propunerilor este recomandată consultarea societății civile, a asociațiilor profesionale, asociații ale sectorului de afaceri, reprezentanți ai cetățenilor, astfel încât să fie preîntâmpinate eventuale dezacorduri sau contestări.

Consultarea populației în cazul elaborării PUZ-urilor În cazul Planurilor Urbanistice Zonale, primăriile informează publicul prin cel puțin următoarele activități: - publică pe pagina de internet anunțul cu privire la posibilitatea, modul și perioada, locul și orarul în care se pot consulta documentele și se pot transmite observații; - pune la dispoziția publicului documentele aferente propunerilor PUZ, inclusiv materiale explicative scrise și desenate, într-un limbaj nontehnic, precum și documentele ce au stat la baza primei variante a propunerilor, după caz: certificatul de urbanism, avizul prealabil de oportunitate; - informează publicul cu privire la rezultatele consultării, cel puțin prin publicarea pe pagina de internet și la sediul propriu a observațiilor și sugesti­ilor publicului și a răspunsului la acestea, în termen de 15 zile de la încheierea perioadei de consultare a publicului; - informează în scris proprietarii ale căror imobile sunt direct afectate de propunerile PUZ și care au trimis opinii, cu privire la observațiile primite și răspunsul argumentat la acestea. Investitorul privat inițiator al PUZ afișează anunțul pe panouri rezistente la intemperii, în loc vizibil, la parcela care a generat intenția elaborării documentației de urbanism.

Arhitectul șef al Capitalei, Gheorghe Pătrașcu, ne-a declarat că, deși această lege este foarte bună, momentan nu poate fi aplicată : “Pentru a aplica această lege trebuie să înființăm un departament special, care să se ocupe doar de asta. În acest moment este imposibil, deoarece organi­grama instituției este blocată de Guvern, nu mai putem angaja niciun om în plus față de ce avem. Personalul de la Direcție de urbanism din Primărie nu mai poate prelua și această sarcină. Și așa sunt prea puțini”.