Diametrala N-S, anulată în instanță
21.05.2011
Tribunalul București a anulat, pe 12 aprilie, Planul Urbanistic Zonal care stă la baza construirii diametralei Buzești-Berzei-Uranus, după ce PUZ-ul a fost atacat în instanță de Asociația Salvați Bucureștiul, ONG-iștii considerându-l ilegal. Primăria Capitalei poate face recurs în termen de 15 zile de la motivarea deciziei.
Nicușor Dan, președintele Asociației Salvați Bucureștiul, spune că a sesizat Tribunalului următoarele ilegalități:
• lipsa unui aviz de la Ministerul Culturii; • lipsa unui aviz de la Ministerul Mediului; • lipsa unui aviz de la Ministerul Dezvoltării; • Planul Urbanistic Zonal era incomplet; • nu a fost consultată populația.
ONG-urile afirmă că l-au avertizat pe primarul general, Sorin Oprescu, înainte de începerea lucrărilor, că acest PUZ este ilegal. Acum, mai au pe rol un proces prin care cer oprirea lucrărilor la Diametrală până la pronunțarea recursului.
Împotriva primarului general, Sorin Oprescu, mai sunt depuse la Parchet două plângeri penale, una pentru demolarea hotelului Marna și cealaltă pentru devastarea Halei Matache.
În perioada următoare, ONG-iștii vor mai depune încă cinci plângeri penale: una referitoare la demolarea imobilului din Strada Berzei 34 /Știrbei 89, fals în acte, abuz în serviciu comis de arhitectul șef al Capitalei, Gheorghe Pătrașcu, și împotriva expertului care a expertizat imobilele demolate pe Buzești-Berzei.
“Platforma pentru București” va organiza un workshop, unde cetățenii vor căuta soluții urbanistice pentru această zonă.
Construirea diametralei Buzești-Berzei-Uranus a fost aprobată de Consiliul General al Municipiului București prin hotărârea numărul 151/2006, iar lucrările au început în octombrie 2010.
Pentru a face loc drumului au fost demolate 74 de imobile, dintre care patru erau monumente istorice și, potrivit ONG-urilor, au fost evacuați 1.000 de oameni.
Nicușor Dan consideră că, în acest moment, primarul general și ministrul Culturii ar trebui să-și dea de urgență demisia.
Primăria Capitalei precizează, într-un comunicat de presă, că “hotărârea pronunțată în primă instanță poate fi atacată cu recurs, în termen de 15 zile de la comunicare”, iar “recursul suspendă executarea și se judecă de urgență”. Potrivit sursei citate, având în vedere că Asociația Salvați Bucureștiul cere anularea unui act administrativ, “acțiunea ar fi trebuit îndreptată exclusiv împotriva Consiliului General, care a aprobat PUZ-ul, și nu împotriva primarului Capitalei”.