RDW

Diametrala N-S, anulată în instanţă

Tribunalul Bucureşti a anulat, pe 12 aprilie, Planul Urbanistic Zonal care stă la baza construirii diametralei Buzeşti-Berzei-Uranus, după ce PUZ-ul a fost atacat în instanţă de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, ONG-iştii conside­rându-l ilegal. Primăria Capitalei poate face recurs în termen de 15 zile de la motivarea deciziei.

Nicușor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureștiul, spune că a sesizat Tribunalului următoarele ilegalități:

• lipsa unui aviz de la Ministerul Culturii;
• lipsa unui aviz de la Ministerul Mediului;
• lipsa unui aviz de la Ministerul Dezvoltării;
• Planul Urbanistic Zonal era incomplet;
• nu a fost consultată populaţia.

ONG-urile afirmă că l-au avertizat pe primarul general, Sorin Oprescu, înainte de începerea lucrărilor, că acest PUZ este ilegal. Acum, mai au pe rol un proces prin care cer oprirea lucrărilor la Diametrală până la pronunţarea recursului.

Împotriva primarului general, Sorin Oprescu, mai sunt depuse la Parchet două plângeri penale, una pentru demolarea hotelului Marna şi cealaltă pentru devastarea Halei Matache.

În perioada următoare, ONG-iştii vor mai depune încă cinci plângeri penale: una referitoare la demolarea imobilului din Strada Berzei 34 /Știrbei 89, fals în acte, abuz în serviciu comis de arhitectul şef al Capitalei, Gheorghe­ Pătraşcu, şi împotriva expertului care a expertizat imobilele demolate pe Buzeşti-Berzei.

“Platforma pentru Bucureşti” va organiza un workshop, unde cetăţenii vor căuta soluţii urbanistice pentru această zonă.

Construirea diametralei Buzeşti-Berzei-Uranus a fost aprobată de Con­siliul­ General al Municipiului București prin hotărârea numărul 151/2006, iar lucrările au început în octombrie 2010.

Pentru a face loc drumului au fost demolate 74 de imobile, dintre care patru erau monumente istorice şi, potrivit ONG-urilor, au fost evacuaţi 1.000 de oameni.

Nicuşor Dan consideră că, în acest moment, primarul general şi ministrul Culturii ar trebui să-şi dea de urgenţă demisia.

Primăria Capitalei precizează, într-un comunicat de presă, că “hotărârea pronunţată în primă instanţă poate fi atacată cu recurs, în termen de 15 zile de la comunicare”, iar “recursul suspendă executarea şi se judecă de urgenţă”. Potrivit sursei citate, având în vedere că Asociaţia Salvaţi Bucureştiul cere anularea unui act administrativ, “acţiunea ar fi trebuit îndreptată exclusiv împotriva Consiliului General, care a aprobat PUZ-ul, şi nu împotriva primarului Capitalei”.

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog