Modificările aduse Legii urbanismului interzic legalizarea construcțiilor ridicate ilegal

22.05.2011

Legea urbanismului a fost modificată, la începutul lunii februarie, prin Ordonanța de Urgență nr. 7/2011, publicată în Monitorul Oficial din 11 februarie 2011. Principala modificare este interzicerea intrării în legali­tate a clădirilor ridicate ilegal. Prevederea intră în vigoare de la 1 ianua­rie 2012. Astfel, pentru clădirile ridicate ilegal, singura soluție rămâne demolarea. O altă prevedere importantă este eliminarea Planuri­lor Urbanis­tice Zonale care înainte se făceau, în majoritatea cazurilor, pe parcelă. Acest articol, ca și celelalte modificări, vor intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

“Nu pot fi inițiate și aprobate documentații de urbanism care au ca scop intrarea în legalitate a unor construcții edificate fără autorizație de cons­truire sau care nu respectă prevederile autorizației de construire”, prevede articolul 56.1 din Ordonanța de Urgență nr. 7/2011. Până acum nu era clar dacă investitorii care au construit ilegal pot intra în legalitate sau nu, legea prevăzând demolarea sau intrarea în legalitate.

La nici o lună după adoptarea Legii, Consiliul General al Municipiului București a introdus în legalitate un bloc construit ilegal pe bd. Primăverii, nr. 55. În 2005, Primăria Capitalei a autorizat, la această adresă, o construcție de 4 etaje. Proprietarul a ridicat un bloc de 7 etaje.

Un alt imobil care așteaptă să intre în legalitate este un imobil de 10 etaje de pe strada Aurel Vlaicu din sectorul 2. Primăria Sectorului 2 a emis, în aprilie 2008, autorizație de construire pentru un imobil de 6 etaje. Proprietarii, Busuioc Andrei Horia și Cucu Victor, au construit un imobil de zece etaje, cu patru în plus față de cât prevedea autorizația, și cu o amprentă la sol mai mare. Primăria sector 2 și Asociația PRO_DO_MO s-au adresat instanței, sesizând ilegalitatea. Judecătoria Sectorului 2 a constatat ilegalitatea pe 5 iulie 2010 și a decis încadrarea construcției în parametrii prevăzuți de autorizația de construire. Această clădire ar putea intra în legalitate, în loc să fie demolată.

Ordonanța de Urgență nr. 7/2011 a adus modificări importante și în traseul de aprobare a documentațiilor de urbanism și organizarea autorităților locale:

- PUZ-urile vor putea fi inițiate de privați doar în următoarele situații: construirea de parcuri industriale, parcuri tehnologice, hipermagazine, parcuri comerciale, parcuri culturale, zone de producție, zone de dezvoltare a unor ansambluri rezidențiale noi, infrastructură de transport, în situația extinderii intravilanului localității cu cel puțin 10.000 mp pentru funcțiuni de locuire sau cu cel puțin 5.000 mp pentru funcțiuni de servicii. Pentru aceste proiecte este nevoie și de aviz de oportunitate. În rest, documentațiile de urbanism vor fi inițiate doar de municipalitate. Astfel, persoanele care au terenuri mici și doresc să construiască mai mult decât prevede regulamentul local de urbanism nu vor mai putea face acest lucru, decât dacă conving Primăria să modifice regulamentul pentru toată zona.

- s-a eliminat prevederea prin care investitorii care doreau modificarea indicatorilor urbanistici, prevăzuți de regulamentele de urbanism, cu mai mult de 20 la sută, trebuia să obțină aviz de oportunitate.

- în cazul PUZ-urilor, avizul de urbanism, care în vechea lege se emitea primul, acum va fi emis ultimul. Întâi se vor emite avizele de specialitate de la Ministerul Mediului, Ministerul Culturii, Inspectoratul de Stat în Construcții, Circulație etc. Pentru terenurile din zonele protejate, această prevedere simplifică procedura de avizare, deoarece avizul de urbanism era modificat întotdeauna de avizul de la Ministerul Culturii și trebuia emis un nou aviz de urbanism.

- în maximum 30 de zile de la finalizarea dezbaterii publice și înaintarea expunerii de motive și a raportului de specialitate, consiliul județean sau local are obligația să emită o hotărâre prin care aprobă sau respinge documentația de urbanism;

- Planurile Urbanistice Generale vor putea fi prelungite doar cu 3 ani, iar primarii trebuie să înceapă reactualizarea PUG-urilor cu 18 luni înainte de expirarea celor vechi. Până acum nu era stabilit niciun termen.