RDW

Modificările aduse Legii urbanismului interzic legalizarea construcțiilor ridicate ilegal

Legea urbanismului a fost modificată, la începutul lunii februarie, prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 7/2011, publicată în Monitorul Oficial din 11 februarie 2011. Principala modificare este interzicerea intrării în legali­tate a clădirilor ridicate ilegal. Prevederea intră în vigoare de la 1 ianua­rie 2012. Astfel, pentru clădirile ridicate ilegal, singura soluţie rămâne demolarea. O altă prevedere importantă este eliminarea Planuri­lor Urbanis­tice Zonale care înainte se făceau, în majoritatea cazurilor, pe parcelă. Acest articol, ca şi celelalte modificări, vor intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

“Nu pot fi iniţiate şi aprobate documentaţii de urbanism care au ca scop intrarea în legalitate a unor construcţii edificate fără autorizaţie de cons­truire sau care nu respectă prevederile autorizaţiei de construire”, prevede articolul 56.1 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 7/2011. Până acum nu era clar dacă investitorii care au construit ilegal pot intra în legalitate sau nu, legea prevăzând demolarea sau intrarea în legalitate.

La nici o lună după adoptarea Legii, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a introdus în legalitate un bloc construit ilegal pe bd. Primăverii, nr. 55. În 2005, Primăria Capitalei a autorizat, la această adresă, o construcţie de 4 etaje. Proprietarul a ridicat un bloc de 7 etaje.

Un alt imobil care aşteaptă să intre în legalitate este un imobil de 10 etaje de pe strada Aurel Vlaicu din sectorul 2. Primăria Sectorului 2 a emis, în aprilie 2008, autorizaţie de construire pentru un imobil de 6 etaje. Proprietarii, Busuioc Andrei Horia şi Cucu Victor, au construit un imobil de zece etaje, cu patru în plus față de cât prevedea autorizaţia, şi cu o amprentă la sol mai mare. Primăria sector 2 şi Asociaţia PRO_DO_MO s-au adresat instanţei, sesizând ilegalitatea. Judecătoria Sectorului 2 a constatat ilegalitatea pe 5 iulie 2010 şi a decis încadrarea construcţiei în parametrii prevăzuţi de autorizaţia de construire. Această clădire ar putea intra în legalitate, în loc să fie demolată.

Ordonanţa de Urgență nr. 7/2011 a adus modificări importante şi în traseul de aprobare a documentaţiilor de urbanism şi organizarea autorităților locale:

– PUZ-urile vor putea fi iniţiate de privaţi doar în următoarele situaţii: construirea de parcuri industriale, parcuri tehnologice, hipermagazine, parcuri comerciale, parcuri culturale, zone de producţie, zone de dezvoltare a unor ansambluri rezidenţiale noi, infrastructură de transport, în situaţia extinderii intravilanului localităţii cu cel puţin 10.000 mp pentru funcţiuni de locuire sau cu cel puţin 5.000 mp pentru funcţiuni de servicii. Pentru aceste proiecte este nevoie şi de aviz de oportunitate. În rest, documentaţiile de urbanism vor fi iniţiate doar de municipalitate. Astfel, persoanele care au terenuri mici şi doresc să construiască mai mult decât prevede regulamentul local de urbanism nu vor mai putea face acest
lucru, decât dacă conving Primăria să modifice regulamentul pentru toată zona.

– s-a eliminat prevederea prin care investitorii care doreau modificarea indicatorilor urbanistici, prevăzuţi de regulamentele de urbanism, cu mai mult de 20 la sută, trebuia să obţină aviz de oportunitate.

– în cazul PUZ-urilor, avizul de urbanism, care în vechea lege se emitea primul, acum va fi emis ultimul. Întâi se vor emite avizele de specialitate de la Ministerul Mediului, Ministerul Culturii, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Circulaţie etc. Pentru terenurile din zonele protejate, această prevedere simplifică procedura de avizare, deoarece avizul de urbanism era modificat întotdeauna de avizul de la Ministerul Culturii şi trebuia emis un nou aviz de urbanism.

– în maximum 30 de zile de la finalizarea dezbaterii publice şi înaintarea expunerii de motive şi a raportului de specialitate, consiliul judeţean sau local are obligaţia să emită o hotărâre prin care aprobă sau respinge documentaţia de urbanism;

– Planurile Urbanistice Generale vor putea fi prelungite doar cu 3 ani, iar primarii trebuie să înceapă reactualizarea PUG-urilor cu 18 luni înainte de expirarea celor vechi. Până acum nu era stabilit niciun termen.

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog