Proprietarii, obligați să repare fațadele clădirilor pe cheltuială proprie

22.05.2011

Guvernul a adoptat, în luna aprilie, la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, legea care îi obligă pe proprietari să-și repare fațadele pe cheltuială proprie. În cazul în care proprietarii refuză, lucrările se vor face pe banii administrației locale, instituțiile urmând să-i recupereze de la beneficiari, până la terminarea lucrărilor. Legea va intra în vigoare după ce va fi adoptată de Parlament și promulgată de președinte.

“Legea privind măsurile de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor a venit pe fondul constatării creșterii îngrijorătoare a accidentelor grave provocate de desprinderea unor elemente de construcție de la nivelul fațadelor sau teraselor clădirilor care, prin nivelul avansat de degradare, pun în pericol siguranța și sănătatea populației. Totodată, nivelul avansat de degradare a fațadelor clădirilor generează scăderea calității arhitectural-ambientale a cadrului urban construit”, se arată într-un comunicat trimis de Ministerul Dezvoltării. Pentru a-i sprijini pe proprietari să efectueze lucrările, Guvernul va facilita acordarea de credite­ bancare, de la instituții de credit, cu garanție guvernamentală și cu dobândă subvenționată. Finanțarea va fi împărțită astfel: minimum 10% din surse proprii ale beneficiarului și maximum 90% prin credit garantat de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii. Perioada de rambursare a creditelor bancare cu garanție guvernamentală și cu dobândă subvenționată este de maximum 5 ani.

În cazul persoanelor care realizează venituri medii nete lunare, pe mem­bru­ de familie, sub câștigul salarial mediu net lunar pe economie, lucrările vor fi suportate de primării, în limita bugetului disponibil. De asemenea, acestea pot cofinanța cheltuielile aferente lucrărilor la clădirile amplasate în zone protejate sau în centrele istorice. În plus, autoritățile administrației publice centrale pot cofinanța lucrările la clădirile amplasate în zone protejate și în zone de protecție a monumentelor istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial.

Clădirile vechi riscă să fie distruse Deși este o lege normală pentru o țară civilizată, în România, arhitecții susțin că acest act normativ ar face mai mult rău decât bine: “Într‑adevăr, sunt zeci de clădiri cu fațadele foarte degradate. Au fost și cazuri când bucăți de tencuială din aceste imobile au căzut pe trotuar, punând viața trecătorilor în pericol. Pentru blocurile de la periferie sau cele fără valoare arhitecturală, este un proiect bun. Pentru monumente și pentru zonele protejate este, însă, un dezastru. Mulți dintre proprietarii acestor clădiri nu vor avea bani să plătească restauratori să le repare și vor chema “meșteri” pricepuți la toate, care vor strica toate ornamentele. Și pot să vă spun că avem o mulțime de astfel de exemple, chiar înainte ca proprietarii să fie obligați să repare fațadele. În plus, am văzut că, pentru mulți, repararea fațadei și eficientizarea termică a clădirii înseamnă să pună polistiren pe fațadă și tâmplărie PVC cu rame de plastic. Or, dacă faci asta la o clădire monument, e ca și cum ai demola-o. Își pierde valoa­rea”, spunea arhitectul Dan Marin, în cadrul unei dezbateri organizate la Grupul de Dialog Social în noiembrie 2010.