RDW

UP. Urban Pavilion

Urban Pavilion este proiectul câştigător al concursului Arhetipuri 2010. Organizatorii concursului, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti, au finalizat cu succes etapa de autorizare a pavilionului, fiind în plină desfăşurare realizarea proiectului tehnic de construcţie. Pavilionul va fi construit în Piaţa Victoriei din Bucureşti în perioada iunie-iulie şi se va inaugura în cadrul primei etape ARHETIPURI 2011.

“Bunăstarea derivă direct din inovaţie, nu din opti­mi­zare; astfel, bunăstarea nu este obţinută prin per­fecţionarea lucrurilor cunoscute deja, ci prin aprecierea imperfectă a necunoscutului” – Kevin Kelly, “New rules for the new economy”, Wired. Motivaţia din spatele acestui proiect este aceea de a iniţia un dialog între membri ai societăţii româneşti de astăzi. UP încearcă să valorifice un spaţiu urban vid, gestionând activ raportul dintre plin si gol prin care ia fiinţă.

Graniţele dintre interior şi exterior sunt foarte vagi. Soluţia propune o intervenţie vizibilă şi subtilă în acelaşi timp, delimitarearelativă a spaţiilor conturând o scenografie flexibilă, capabilă să adăpostească o varietate cât mai mare de interacţiuni umane.

Conectarea conceptului de explozie cu cel de con­stelaţie a fost un demers natural ce a dus apoi la dezvoltarea strategiei de utilizare a pavilionului ca reţea de socializare urbană.

UP îşi începe viaţa ca o compoziţie albă, artificială, care, în perioada de un an ce îi este alocată, va fi gra­dual­ colorată şi înghiţită de plantele ce curg din vârful stâlpilor. Primeşte astfel o dimensiune temporală şi face trecerea între “marea de asfalt” şi “limba verde” din spatele acesteia. Tot menirea de a-l “colora” o au şi evenimentele ce-l vor completa în lunile ce urmează.

 

 

A doua ediţie a concursului Arhetipuri va avea loc în perioada mai – septembrie 2011. Mai multe detalii pe www.arhetipuri.ro

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog