UAR Sibiu se reînființează

19.07.2011

Arh. Mircea ȚIBULEAC, președinte comitet de inițiativă: „Întrucât UAR s-a arătat în ultima vreme doritoare să sprijine reactivarea filialelor județene, în primul rând, pentru distribuția informației în teritoriu și administrarea fondurilor provenite din taxa Timbrului de Arhitectură, la Sibiu, comitetul de inițiativă constituit a făcut deja demersurile în acest sens și în 30 iulie vă invită la ADUNAREA CONSTITUANTĂ

După întâlnirea de lucru din 6 iunie a.c. de la Hotel Ramada, convocată din inițiativa d-lui arh. Stelian FLESCHIN și a d-lui arh. Gheorghe CHIRA - vicepreședinți U.A.R, s-a constituit un comitet de inițiativă pentru reînființarea filialei județene U.A.R - SIBIU. Din acest comitet fac parte arhitecții: Țibuleac Mircea (președinte), Urdea Ioana, și Laschescu Dorin (membri). Comitetul de inițiativă amintit mai sus a propus ca zi pentru ’’ADUNAREA CONSTITUANTĂ’’ – ultima sâmbătă din luna lui Cuptor, 30 iulie, ora 8.30, la Bilblioteca ASTRA - Corpul B din Sibiu.

Activitatea filialei nu se va rezuma numai la ajutoarele sociale, excursii de studii și socializare, la îndemnizațile date pensionarilor și la colectarea cotizațiilor, ci va avea ca scop ÎN PRIMUL RÂND realizarea de acțiuni culturale finanțate din Timbrul de Arhitectură, în care să fie angrenați și tinerii arhitecți ai Sibiului. După acest principiu existent la nivel național, sumele colectate din județul nostru, ca în toate celelelate unde există filiale județene- se vor putea întoarce pentru a fi folosite în interesul celor care le genereazăne asigură arhitectul Mircea Țibuleac.

Ordinea de zi a ședinței din 30 iulie va mai cuprinde, pe lângă alegerea conducerii Filialei Județene Sibiu, prezentarea noilor membri înscriși și expunerea pe larg a avantajelor pe care organizația le poate oferi membrilor săi.

În a doua parte a ședinței după votarea conducerii, invitați de onoare precum arh. Michael Engel – directorul Fundației HERITAS (Fundația Transilvană pentru Dezvoltare Integrată, Protecție și Revitalizare a Patrimoniului Cultural), Dana Coman – manager de proiecte și beneficiara de trei proiecte finanațate de Uniunea Arhitecților, Liliana Cazacu - de la Biroul de Coordonare Pentru Biserici Fortificate își vor exprima variantele privind colaborarea cu UAR Sibiu, îmbunătățirea activității acesteia și a ideilor noi privind strategia de viitor.

„Îmi doresc ca filiala Județeană UAR Sibiu să fie o organizație puternică și chiar de la prima întrunire să avem invitați din partea învățământului de arhitectură din Sibiu, de la Consiliul Județean, și de la Direcția județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Sibiu. Totodată, viziunea mea de viitor este că la Conferința Națională de anul viitor să se voteze ca 80 % din fondul Timbrului de Arhitectură care se colectează pe raza județelor să revină în teritoriu pentru a putea finanța proiectele culturale și sociale ale membrilor filialelor. De asemenea, sper ca în curând cele două organizații ale aceleași bresle, respectiv OAR și UAR să funcționeze împreună, nu având la bază concurența distructivă, ci pe cea creatoare. Pentru că, nu-i așa, foarte multe proiecte pe care le fac arhitecții rămân în memoria societății civile, pentru că tot ceea ce facem în activitatea noastră este de înaltă responsabilitate și utilitate publicăa mai explicat arhitectul Mircea Țibuleac. Un prim pas în această reuniunie între cele două organizații va fi prezența președintelui Filialei Teritoriale OAR –SIBIU-VÂLCEA, arh. Gabriel Roșca la evenimentul Uniunii Arhitecților din România- Filiala Sibiu din 30 iulie.