Lansare de carte: „Bulevardele bucureștene până la Primul Război Mondial” de Nicolae Lascu

21.11.2011

Editura Simetria vă invită vineri, 25 NOIEMBRIE 2011, ORA 18.30, la LIBRĂRIA CĂRTUREȘTI, Café Verona, str. Pictor Verona 13, București cu ocazia lansării volumului „Bulevardele bucureștene până la Primul Război Mondial” de Nicolae Lascu.

Vor prezenta volumul ALEXANDRU BELDIMAN, LIVIU IANĂȘI, ADRIAN MAJURU și ANDREI PIPPIDI

Lucrarea tratează un subiect prea puțin cercetat: acela al bulevardelor, componentă esențială a modernizării Bucureștiului până la Primul Război Mondial. Artere complet noi, ale căror intenții, proiecte și realizări efective s-au derulat pe parcursul multor decenii, începând cu Regulamentul Organic, ele exprimă poate cel mai bine, prin ele însele și prin consecințele imediate sau de durată, ideile municipalității de transformare a orașului și de configurare a spațiului urban modern.

Volumul este structurat în trei părți. Prima parte analizează aspectele legate de proiectarea fiecărui bulevard, prezentate în ordine cronologică, precum și a celor legate de regularizarea Dâmboviței, care a fost însoțită de formarea spațiului public al splaiurilor. Partea a doua înscrie bulevardele în funcționalitatea complexă a structurii urbane, în formare, a orașului modern; semnalează generarea, ca urmare a proiectării noilor artere, a unor masive restructurări urbane și a amplasamentelor pentru câteva importante clădiri publice; ilustrează modul de constituire a noului spațiu public. Ultima parte urmărește realizarea bulevardelor și modul de asimilare treptată de către societatea bucureșteană.

Volumul a apărut cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, din Timbrul Arhitecturii.

Nicolae Lascu este arhitect, profesor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, Departamentul Istoria & Teoria Arhitecturii și Conservarea Patrimoniului, membru al Comisiei de Istorie a Orașelor din România, vicepreședinte al Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice. Activitatea didactică și interesul de cercetare, materializat prin cărți, studii și articole publicate în România și în alte câteva țări, sunt îndreptate spre istoria arhitecturii și a orașelor din România secolelor XIX și XX.