A 13-a ediție a Bienalei de Arhitectură de la Veneția: „Common Ground”

18.01.2012

Pe 17 ianuarie, la sediul central al Fundației Bienalei de la Veneția (Ca’ Giustinian, San Marco 1364/a, „Sala delle Colonne”) a avut loc reuniunea pregătitoare a țărilor participante la cea de-a 13-a ediție a Bienalei de Arhitectură de la Veneția.

Din partea României, la reuniune a participat Cristian Alexandru Damian, coordonatorul programelor în domeniul artelor vizuale la IRCCU Veneția, vicecomisar al României la Bienală.

Ediția din acest an a Bienalei de Arhitectură de la Veneția va avea loc în perioada 29 august – 25 noiembrie, cu inaugurarea în zilele 27 și 28 august.

În cursul reuniunii, Sir David Chipperfield, curatorul general, a anunțat titlul celei de-a 13-a ediții a Bienalei de Arhitectură 2012: „Common Ground”. „Doresc ca această Bienală să aducă omagiu unei culturi arhitecturale vitale și interconectate, care să se interogheze asupra spațiilor comune, intelectuale și fizice. [...] Aș dori ca proiectele expuse la Bienală să cerceteze profunzimea semnificației spațiilor create de construcții: mediile politice, sociale și publice din care arhitectura face parte. Nu doresc să «pierd» tematica arhitecturii în speculații sociologice, psihologice sau artistice, ci să încerc să fac mai bine înțeleasă contribuția specifică pe care arhitectura o poate da în definirea spațiului comun al orașelor” a afirmat în cadrul reuniunii Sir David Chipperfield.

În Regulamentul acestei ediții (pe care il puteti consulta aici), se menționează următorul calendar: 1 martie – confirmarea comisarilor și a vicecomisarilor; 10 aprilie – prezentarea cererilor pentru instalațiile outdoor; 25 martie – trimiterea materialelor pentru turneul de presă; 14 mai – predarea materialelor pentru catalogul Bienalei (echivalentă cu transmiterea datelor finale din partea țărilor participante); 25 iunie – transmiterea materialelor pentru kitul de presă.

Odată cu anunțarea temei oficiale, IRCCU Veneția propune celor patru instituții implicate în organizarea participării României (MAE, MCPN, ICR, UAR) la ediția din acest an a Bienalei de Arhitectură de la Veneția continuarea și finalizarea, de urgență, atât a Protocolului inter-instituțional, cât și a regulamentului concursului național, în vederea desemnării proiectelor câștigătoare.