RDW

Adrian Mahu – Arhitecții și exilul

Autorul cărții „Arhitecții și Exilul” reușea să publice, în anul 1992, catalogul „Arhitecți români în străinătate”. Dincolo de condițiile de editare foarte modeste, acelui catalog i se poate găsi o mare lipsă. Exilul, fenomenul complex atât de dureros, era amintit doar în treacăt. Din cauza regimului totalitar, au părăsit România circa 1.300 de arhitecți. Dintre aceștia, mulți erau personalități de frunte în domeniu, iar exilul lor a reprezentat o grea lovitură pentru arhitectura din România.

În lume încă nu s-au scris cărți despre arhitecții exilați și realizările lor în țările de adopție. „Arhitecții și Exilul” reprezintă o premieră mondială. O parte dintre arhitecții plecați din România au simțit nevoia să-i povestească autorului experiențele prin care au trecut după plecarea din patrie. Cartea însumează 448 de pagini cu peste 800 de imagini color, dar nu-și propune să facă clasamente între cei 68 de arhitecți adunați în paginile ei. Aceștia, cu doar două excepții, sunt prezentați în ordine alfabetică.

Prin felul cum este scrisă, această carte-document se adresează nu numai arhitecților, ci și tuturor acelora care vor să afle mai multe despre ceea ce unul dintre arhitecți numește „desțărarea… unul dintre cele mai dureroase lucruri care ni se pot întâmpla”.

Autorul cărții, Adrian Mahu, este doctor în arhitectură în urma susținerii tezei de doctorat, sub îndrumarea profesorului emerit Mircea Alifanti: „Specificul național în preocupările arhitecților din diferite țări”, în anul 1980. Preocupările lui teoretice s-au bucurat de aprecieri favorabile din partea unor mari personalități din arhitectura internațională: Bruno Zevi, Reima Pietilä, Kazuo Shinohara, James Stirling, Ralph Erskine, Richard England și alții.

„Magic Print” a fost singura editură care și-a manifestat interesul pentru publicarea lucrării „Arhitecții și Exilul”. Autorul își exprimă recunoștința față de doamna Maria Dohotaru, director general la Editura și tipografia „Magic Print”, precum și față de colectivul de la „Magic Print” care a lucrat pentru publicarea cărții „Arhitecții și Exilul”.

Comments

comments

Comments
2 Responses to “Adrian Mahu – Arhitecții și exilul”
 1. doina spune:

  Arhitecti romani in exil?
  Nu am citit cartea maisusmentionata inca, dar, folosind putin common sense, cred ca daca au fost declarati 1300 de arhitecti in exil, si daca in carte sunt mentionati 63 de arhitecti, probabil ca titlul corect ar putea fi: „63 de arhitecti in exil”
  Pe cand editia in limba engleza a cartii pentru opinia arhitectilor din diaspora, mai intai?

  • Dan Boghiu spune:

   Daca atzi fi interesata in publicarea cartzii in engleza ,de nu o sponsorizatz sau gasitzi un sponsorDin pacate,,poate nu stitzi cu cata bunavointa si sacrificiu Dl Arhitect Leahu a avut de-aface?A critica este usor a faptui greu..dece nu va oferitzi de a complecta cartea pana la 1300 ,atzi avea mult de lucru in anii urmatori, sau prefertzi afacerile?Dv.se pare ca nu a-tzi trait in exil? Eu am trait din 1944….stimata doamnaDoina
   Distinse salutari Boghiu…..

Powered by Jasper Roberts - Blog