Anuala de Arhitectură a Municipiului București aniversează 10 ani
26.04.2012
Anuala de Arhitectură a Municipiului București aniversează 10 ani de la inființarea sa, fiind cel mai important eveniment al comunității de arhitecți bucureșteni. Evenimentul de amploare inițiat de Filiala Teritoriala București a Ordinului Arhitectilor și organizat în colaborare cu Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC), a fost inaugurat în 2002 ca o manifestare a unei societăți profesionale. Anuala de Arhitectură a devenit astăzi una dintre cele mai proeminente manifestări culturale ce are loc în fiecare an, la începutul verii în România.
Adresată inițial arhitecților membri ai filialei, profesorilor și studenților, Anuala urmărește să implice din ce în ce mai mult și publicul larg, care manifestă un interes vizibil pentru felul în care proiectele de arhitectură schimbă imaginea capitalei. Urmărind să se concretizeze într-o platformă de comunicare între breasla arhitecților, autorități și publicul larg, Anuala de Arhitectură a dobândit un caracter interactiv și accesibil, implicând direct consumatorii culturali în desfășurarea evenimentelor.
Anuala de Arhitectura are loc in perioada 1- 12 iunie 2012 la sala Dalles și este alcatuită din trei zone specifice:
1) competiția de arhitectură cu secțiunile ei
2) conferințele Eco-Arhitectura
3) serile culturale ale Anualei
Competiția de arhitectură cuprinde 7 secțiuni la care participă arhitecții membri ai Filialei Teritoriale București.
Secțiuni:
1) Arhitectură
categoria locuințe
categoria social-culturale
2) Design
categoria amenajări interioare
categoria design de obiect
3) Restaurare și reabilitare
4) Studii și proiecte nerealizate, concursuri de arhitectură
5) Carte de Arhitectură
6) Imagine de arhitectură
categoria fotografie de arhitectură
categoria desen de arhitectură
7) Proiecte de diplomă
In cadrul fiecărei secțiuni, un juriu internațional de arhitecți acordă mai multe nominalizări și premii.
In cadrul conferințelor, tema de dezbatere este Eco-Arhitectura. Ediția din anul 2012 a Anualei pune în discuție această temă larg dezbătută astăzi atât în mediul arhitectural cât și în cel social, economic și cultural: necesitatea unei viețuirii sustenabile, cât mai puțin poluantă și cât mai atentă la factorii de mediu. Dorim să analizăm acest concept nu doar ca o direcție tehnologică de construire, ci ca atitudine, ca stare de spirit, un mod de a conceptualiza și realiza construitul într-un acord perfect cu natura și contextul uman.
In cadrul serilor culturale, vor fi organizate evenimente atât în jurul temei de dezbatere, "Eco-arhitectura”, cât și în jurul momentului jubiliar “10 ani de Anuala de Arhitectură”.
dr. arh. Emil Ivănescu - comisarul Anualei de Arhitectură București