RDW

Anuala de Arhitectură a Municipiului București aniversează 10 ani

Anuala de Arhitectură a Municipiului Bucureşti aniversează 10 ani de la infiinţarea sa, fiind cel mai important eveniment al comunităţii  de arhitecţi bucureşteni. Evenimentul de amploare iniţiat de Filiala Teritoriala Bucureşti a Ordinului Arhitectilor şi organizat în colaborare cu Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC), a fost inaugurat în 2002 ca o manifestare a unei societăţi profesionale.  Anuala de Arhitectură a devenit astăzi una dintre cele mai proeminente manifestări culturale ce are loc în fiecare an, la începutul verii în România.

Adresată iniţial arhitecţilor membri ai filialei, profesorilor şi studenţilor, Anuala urmăreşte să implice din ce în ce mai mult şi publicul larg, care manifestă un interes vizibil pentru felul în care proiectele de arhitectură schimbă imaginea capitalei. Urmărind să se concretizeze într-o platformă de comunicare între breasla arhitecţilor, autorităţi şi publicul larg, Anuala de Arhitectură a dobândit un caracter interactiv şi accesibil, implicând direct consumatorii culturali în desfăşurarea evenimentelor.

Anuala de Arhitectura are loc in perioada 1- 12 iunie 2012 la sala Dalles şi este alcatuită din trei zone specifice:

1) competiţia de arhitectură cu secţiunile ei

2) conferinţele Eco-Arhitectura

3) serile culturale ale Anualei

Competiţia de arhitectură cuprinde 7 secţiuni la care participă arhitecţii membri  ai Filialei Teritoriale  Bucureşti.

 

Secţiuni:

1)         Arhitectură

categoria locuinţe

categoria social-culturale

2)         Design

categoria amenajări interioare

categoria design de obiect

3)         Restaurare şi reabilitare

4)         Studii şi proiecte nerealizate, concursuri de arhitectură

5)         Carte de Arhitectură

6)         Imagine de arhitectură

categoria fotografie de arhitectură

categoria desen de arhitectură

7)         Proiecte de diplomă

In cadrul fiecărei secţiuni, un juriu internaţional de arhitecţi acordă mai multe nominalizări şi premii.

In cadrul conferinţelor, tema de dezbatere este Eco-Arhitectura. Ediţia  din anul 2012 a Anualei  pune în discuţie această temă larg dezbătută astăzi atât în mediul arhitectural cât şi în cel social, economic şi cultural: necesitatea unei vieţuirii sustenabile, cât mai puţin poluantă şi cât mai atentă la factorii de mediu. Dorim să analizăm acest concept nu doar  ca o direcţie tehnologică de construire, ci ca atitudine, ca stare de spirit, un mod de a conceptualiza şi realiza construitul într-un acord perfect cu natura şi contextul uman.

In cadrul serilor culturale, vor fi organizate evenimente atât în jurul temei de dezbatere, „Eco-arhitectura”, cât şi în jurul momentului jubiliar “10 ani de Anuala de Arhitectură”.

 

dr. arh. Emil Ivănescu – comisarul  Anualei de Arhitectură Bucureşti

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog