Cluj / Ciorobâtcă - birou de arhitectură
În nucleul istoric al orașului sau în vastele spații de la periferie, arhitectul Dragoș Ciorobâtcă exprimă cu delicată consecvență același țel: prezervarea identității, acordul major cu spiritul locului.
Arhitect Dragoș Ciorobâtcă
Data nașterii: 27 septembrie 1975
Absolvent: 2003 / Universitatea Tehnică din Graz, Revenit în România în anul 2005
Birou personal: 2006
„Ciorobâtcă Birou de Arhitectură”
Arie de referință: proiecte de arhitectură și urbanism
Colaborări:
- Biroul de Arhitectură Rigler Riewe din Graz, pe proiectul sălii expo „Grazer Messe”
- Biroul de proiectare Străjan din Alba Iulia, pe proiectul „Piatra Albă”, pe parte de urbanism și proiectare clădiri publice și rezidențiale
- Biroul Raum, pe proiectul de urbanism „Cartierul Dealul Lomb” și pe proiectul ansamblului rezidențial „Amfiteatru”
- diverse proiecte de promovare a arhitecturii sustenabile, a materialelor și sistemelor „eco friendly”.
Date de contact: ciorobatca@gmx.net
Selecția de lucrări propune două exemple arhitecturale, unul situat în zona nucleului istoric, iar celălalt înecat în verdeață, la marginea orașului. Așadar, contexte opuse cu abordări diferite, ambele având ca scop păstrarea spiritului locului.
Magazin de instrumente muzicale
Situată în zona centrală a orașului Cluj-Napoca, clădirea a fost concepută pornind de la demersul de asanare a suprastructurii unei case, în stare avansată de degradare, și de reabilitare a pivniței de piatră a acesteia. Construcția propune o rezolvare volumetrică între două calcane, dispunere tipică pentru parcelele nucleului istoric, cu parametrii restricționați, dezvoltați în perimetrul casei vechi. Clădirea aparține unei familii de muzicieni și are ca destinație comerțul cu instrumente muzicale și funcțiuni conexe ale acestuia. Astfel, parterul imobilului, care are acces din stradă, este folosit ca spațiu de expunere și comercializare a instrumentelor muzicale. Spațiul subsolului este folosit pentru găzduirea unor mici evenimente muzicale (audiții, cursuri de instrument, lansări de disc, sală de repetiție etc.). Funcțiunea administrativă, aferentă magazinului, se desfășoară în spațiul supantei parterului, iar mansarda este ocupată cu un spațiu destinat reparațiilor instrumentelor muzicale.
Locație: Cluj-Napoca
Funcțiune: Spațiu comercial
Proiectare: 2010
Execuție: 2010-2011
Echipa: arh. Dragoș Ciorobâtcă,
CSR Structural Design, Eurocad Instal
Casa Didu
Amplasamentul este situat în cartierul Făget al orașului Cluj-Napoca, într-o zonă deluroasă, puternic vegetată, fără vecinătăți construite, adiacente. Terenul are o ușoară înclinație spre vest, direcție în care se dezvoltă o frumoasă panoramă a întregii zone, și este străbătut, la limita sudică, de un mic curs de apă. Proiectul este destinat unei mici familii, în a cărei activitate muzica și natura ocupă un loc important.
Intervenția propune o inserție delicată a casei în peisajul vegetat, acordând o atenție deosebită mediului natural. Astfel, pentru suprastructura și anvelopa casei se vor folosi elemente din lemn, iar finisajul va fi realizat atât din lemn, cât și din piatră naturală. Totodată pentru învelitoare se va folosi sistemul de terasă înierbată. Instalația de încălzire a casei va fi asigurată de un sistem mixt compus din panouri fotovoltaice, solare și pompe de căldură, dublat de sistemul bazat pe combustibil solid, reducând astfel la maximum poluarea și dependența de sistemele clasice de energie.
Locație: Cluj-Napoca
Funcțiune: Locuință unifamilială
Proiectare: 2009
Execuție: -
Echipa: arh. Dragoș Ciorobâtcă,
ing. Valentin Pașca, ing. Ștefan Roșioară
Citiți articolul integral în numărul special al revistei ARHITECTURA dedicat Clujului