RDW

CLUJ / CIOROBÂTCĂ – birou de arhitectură

În nucleul istoric al orașului sau în vastele spații de la periferie, arhitectul Dragoș Ciorobâtcă exprimă cu delicată consecvență același țel: prezervarea identității, acordul major cu spiritul locului.

 

Arhitect Dragoş Ciorobâtcă

Data nașterii: 27 septembrie 1975

Absolvent: 2003 / Universitatea Tehnică din Graz, Revenit în România în anul 2005

Birou personal: 2006

„Ciorobâtcă Birou de Arhitectură”

Arie de referință: proiecte de arhitectură și urbanism

Colaborări:

– Biroul de Arhitectură Rigler Riewe din Graz, pe proiectul sălii expo „Grazer Messe”

– Biroul de proiectare Străjan din Alba Iulia, pe proiectul „Piatra Albă”, pe parte de urbanism și proiectare clădiri publice și rezidențiale

– Biroul Raum, pe proiectul de urbanism „Cartierul Dealul Lomb” și pe proiectul ansamblului rezidențial „Amfiteatru”

– diverse proiecte de promovare a arhitecturii sustenabile, a materialelor și sistemelor „eco friendly”.

Date de contact: ciorobatca@gmx.net

 

Selecția de lucrări propune două exemple arhitecturale, unul situat în zona nucleului istoric, iar celălalt înecat în verdeață, la marginea orașului. Așadar, contexte opuse cu abordări diferite, ambele având ca scop păstrarea spiritului locului.

 

Magazin de instrumente muzicale

Situată în zona centrală a oraşului Cluj-Napoca, clădirea a fost concepută pornind de la demersul de asanare a suprastructurii unei case, în stare avansată de degradare, şi de reabilitare a pivniţei de piatră a acesteia. Construcţia propune o rezolvare volumetrică între două calcane, dispunere tipică pentru parcelele nucleului istoric, cu parametrii restricţionaţi, dezvoltaţi în perimetrul casei vechi. Clădirea aparţine unei familii de muzicieni şi are ca destinaţie comerţul cu instrumente muzicale şi funcţiuni conexe ale acestuia. Astfel, parterul imobilului, care are acces din stradă, este folosit ca spaţiu de expunere şi comercializare a instrumentelor muzicale. Spaţiul subsolului este folosit pentru găzduirea unor mici evenimente muzicale (audiţii, cursuri de instrument, lansări de disc, sală de repetiție etc.). Funcţiunea administrativă, aferentă magazinului, se desfăşoară în spaţiul supantei parterului, iar mansarda este ocupată cu un spaţiu destinat reparaţiilor instrumentelor muzicale.

 

Locație: Cluj-Napoca

Funcțiune: Spațiu comercial

Proiectare: 2010

Execuție: 2010-2011

Echipa: arh. Dragoş Ciorobâtcă,

CSR Structural Design, Eurocad Instal

 

Casa Didu

Amplasamentul este situat în cartierul Făget al orașului Cluj-Napoca, într-o zonă deluroasă, puternic vegetată, fără vecinătăți construite, adiacente. Terenul are o ușoară înclinație spre vest, direcție în care se dezvoltă o frumoasă panoramă a întregii zone, și este străbătut, la limita sudică, de un mic curs de apă. Proiectul este destinat unei mici familii, în a cărei activitate muzica și natura ocupă un loc important.

Intervenția propune o inserție delicată a casei în peisajul vegetat, acordând o atenție deosebită mediului natural. Astfel, pentru suprastructura și anvelopa casei se vor folosi elemente din lemn, iar finisajul va fi realizat atât din lemn, cât și din piatră naturală. Totodată pentru învelitoare se va folosi sistemul de terasă înierbată. Instalația de încălzire a casei va fi asigurată de un sistem mixt compus din panouri fotovoltaice, solare și pompe de căldură, dublat de sistemul bazat pe combustibil solid, reducând astfel la maximum poluarea și dependența de sistemele clasice de energie.

 

Locație: Cluj-Napoca

Funcțiune: Locuință unifamilială

Proiectare: 2009

Execuție: –

Echipa: arh. Dragoş Ciorobâtcă,

ing. Valentin Paşca, ing. Ştefan Roşioară

Citiți articolul integral în numărul special al revistei ARHITECTURA dedicat Clujului

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog