Povestea unei idei. Regenerare urbană integrată în țesut istoric protejat - cartier Traian
26.05.2012
Premisa
Ideea unui proiect care să producă un caiet de concurs pentru regenerare urbană s-a născut încă din timpul Atelierului Interdisciplinar Buzești-Berzei, activitate la care majoritatea membrilor prezentei echipei au participat.
Cazul cartierului Matache, afectat profund de lucrările la Diametrala Buzești - Berzei - Uranus, ne-a convins pe toți că transformarea unui proiect de drum într-un proiect de regenerare urbană este nespus de greu. Iar dacă vrem cu adevărat să creăm un model de regenerare urbană pentru cartierele istorice ale Bucureștiului atunci trebuie să pornim de la un caz în care intervenția nu a fost începută. Această idee s-a cristalizat într-un proiect cultural: „Regenerare urbană integrată în zona Traian - Caiet de concurs”. Cartierul Traian se prezenta ca un caz ideal pentru scopul nostru, acela de a crea premisele unui proces de regenerare urbană înaintea unor intervenții unidirec-ționale de fluidizare a traficului.
Cartierul Traian se află pe lista viitoarelor interven-ții pentru modificarea tramei stradale a Bucureștiului, lărgirea străzii Traian fiind propusă chiar prin planul zonal pentru zona construită protejată. În același timp, este un cartier reprezentativ pentru un anumit tip de locuire tradițională bucureșteană, inclus aproape în totalitate în lista zonelor construite protejate, în care declinul și rănile intervențiilor din ultimii 50 de ani sunt evidente, dar în care există mult potențial, atât social, cât și economic, pentru o regenerare de succes.
Proiectul
Cu sprijinul financiar al OAR, prin Fondul Timbrului de Arhitectură, proiectul s-a dezvoltat pe două axe: schițarea unei teme de concurs și elaborarea unui studiu despre zonă care să servească drept su-port juriului și participanților la concurs.
Ne-am propus să pornim de la realitatea din teren, astfel încât am alocat primele trei luni ale proiectului realizării de in-terviuri cu actori urbani locali, evaluării stării fondului construit și a spațiilor publice, măsurătorilor de trafic auto și pie-tonal. În etapa următoare am analizat datele și le-am corelat cu alte surse, pla-nuri, strategii, surse istorice, rezultatul fiind un studiu detaliat și multifațetat al zonei propuse pentru concurs.
În același timp, am studiat exemple in-ternaționale de regenerare urbană, ghi-duri de bune practici și alte documen-te principale pentru a realiza tema de concurs (obiectivele, cerințele, criteriile de jurizare).
Propunerea - Tema de concurs
Caietul de concurs pentru regenerarea zonei Traian propune un concurs internațional în două etape, la care să participe echipe interdisciplinare reprezentând cel puțin cinci dintre disciplinele preocupate de oraș (arhitecți, urbaniști, sociologi/antropologi, economiști, specialiști în trafic).
Etapa I a concursului cere elaborarea unui plan de regenerare urbană cu următoarele trei componente:
- O scurtă descriere a principiilor care animă propunerea și a viziunii echipei privind regenerarea zonei.
- O serie de instrumente de regenerare urbană, fie ele intervenții punctuale asupra cadrului fizic, proiecte de reabilitare a fondului construit sau a spațiilor publice, programe de dezvoltare economică sau comunitară.
- Un cadru în care să se desfăsoare procesul de regenerare incluzând structura organizațională, actorii implicați, o strategie de implicare cetățenească, o etapizare a procesului, o analiză cost-beneficiu a propunerii și o listă de riscuri.
Etapa a II-a merge mai departe, provocându-i pe participanți să se gândească la:
- felul în care instrumentele propuse interacționează unele cu altele, prin realizarea unei machete conceptuale sau a unui model de instrumente specifice locale;
- felul în care pot fi finanțate primele etape ale propunerii lor.
Caietul de concurs detaliază, de asemenea, și modul în care propunerile vor fi evaluate, folosindu-se de criterii de evaluare a sustenabilității - fizice, ambientale, economice, sociale.
De la idee la realitate - Concursul de regenerare urbană
Ideea noastră de a deschide procesul planificării pentru regenerare urbană către o practică racordată la principii contemporane și în același timp democratică - un concurs public - a trecut de prima etapă, poate cea mai simplă din perspectiva actorilor implicați și a responsabilităților. Etapa următoare presupune evaluarea propunerii pentru tema de concurs și îmbunătățirea ei. Proiectul este disponibil online la: http://www.scribd.com/doc/83163323/Regenerare-Urbana-Integrata-Cartier-Traian. Însă până la realizarea concursului și, mai ales, la implementarea unei soluții rezultate prin concurs mai sunt destul de mulți pași de urmat. De aceea, acest articol este și o chemare la dezbateri între profesioniști, reprezentanți ai Ordinului Arhitecților din România și ai altor asociații profesionale și reprezentanți ai administrației (locale și centrale), dezbateri care să ducă la alianțe și să devină baza pe care să se organizeze concursul și să se pună în aplicare soluția rezultată.
Regenerarea urbană este o idee la modă în București, mai ales în rândul specialiștilor în arhitectură și urbanism. Riscul este ca ea să rămână doar o idee care se propagă într-un anumit mediu intelectual, dar nu reușește să aibă un impact în lumea reală. Pentru a evita acest lucru este nevoie de colaborare, mai ales între profesioniști și administrație. Concursul pe care îl propune acest proiect cultural este o ocazie în acest sens, una care merită să fie fructificată.
Îndrumătorii proiectului: arh. Mario Kuibus, vicepreședinte al OAR București, asist. dr. arh. urb. Vera Marin, Asociația pentru Tranziție Urbană (ATU.)
Echipa de proiect: Gruia Bădescu (desig-ner urban), Oana Druță (antropolog), Adrian Mihăescu (arhitect), Raluca Mun-teanu (arhitect), Georgiana Ologeanu (urbanist), Gabriela Anghel (masterand Antropologie) și voluntarii Cătălin Ivanov (student Arhitectură), Bogdan Moroșan (student Antro-pologie), Alexandru Pan-tazică (student Antropologie).