Workshop tehnici tradiționale și experimentale. Tencuieli din lut, var, hârtie manuală și dulgherie, Țibănești, ediția a VI a

29.05.2012

8-17 iulie 2012, Conacul Petre P. Carp, comuna Țibănești, jud. Iași cost 450 RON

În jurul Conacului Petre P. Carp, de la Țibănești, se redescoperă bogăția meșteșugurilor tradiționale de punere în operă a tencuielilor și a lemnului.

Localizare

Construit la sfârșitul secolului al XVIII-lea, conacul Petre P. Carp este înconjurat de un parc, în mijlocul comunei Țibănești. Conacul, parcul, și mausoleul familiei, proiectat probabil de Gustave Eiffel, alcătuiesc un ansamblu istoric și de arhitectură, protejat în zona deluroasă a Moldovei, la 50 km sud de Iași.

La Țibănești se poate ajunge cu autoturismul (1), sau cu autobuzul din Iași, în vecinătatea gării (2).

Descriere

Toate activitățile de la Țibănești constituie o școală de meșteșuguri, destinată în primul rând sătenilor din zona Țibăneștiului, dar și tuturor celor care conștientizează valoarea patrimoniului cultural și nevoia de a-l transmite urmașilor.

Foto: Prodid București

Atelierul are scopul de a iniția participanții în tehnicile de tencuit tradiționale și experimentale.

Pe lângă participanții din România, sunt invitați și voluntari prin programul francez Rețeaua Asociațiilor în Serviciul Patrimoniului – Rempart – Franța.

Activitățile din această sesiune se fac în alternanță și sunt următoarele:

De asemenea, atelierul de fier forjat va fi deschis pentru curioși.

Suportul de lucru, pentru exersarea tehnicilor de mai sus, este peretele interior încă nefinisat, al conacului Petre P. Carp.

Acțiunile vor fi coordonate de arhitecții: Alexandra Culescu, Adrian Mihăescu și Șerban Sturdza.

Foto: Raluca Munteanu

Pe parcursul șederii la Țibănești, participanții vor putea profita de atracțiile zonei: cireșii, iazul, drumețiile, atelierele de olărit din satul Schitu Stavric, bisericile moldovenești și fierăritul seara la foc.

Cazare

Participanții sunt așteptați în dimineața zilei de duminică, 08.07.2012.

Locurile de cazare disponibile sunt: pe terasa conacului (terasă – tip loggie, este deschisă și acoperită), într-una din clădirile istorice: clădirea Gang, casa Administratorului, casa Arhiterra și casa Compagnonilor.

De asemenea, se poate face camping în livada cu cireși de la casa Administratorului.

Masă

Mâncarea va fi asigurată în sistem de pensiune completă, pregătită de bucătari angajați în acest sens și servită dimineața, la prânz și seara.

Echipament recomandat

Haine, mănuși și incălțăminte de lucru, sac de dormit (eventual cort), protecție împotriva soarelui, cât și protecție împotriva vremii ploioase, entuziasm si multă voie bună!

Participanții își asumă răspunderea pentru desfășurarea activităților în siguranță, cu respectarea normelor de protecție a muncii, în vigoare.

Materia primă și uneltele necesare atelierului vor fi oferite în mod gratuit de către Asociația Maria Țibănești, ProPatrimonio, grupul Arhiterra și Primăria Țibănești.

Înscriere

Numărul locurilor disponibile este limitat.

Persoanele interesate sunt rugate să ne transmită cv-ul însoțit de o scurtă scrisoare de motivație pe una dintre următoarele adrese de e-mail – aso.maria.tibanesti@gmail.com, prodidbucuresti@gmail.com

până la data de 01.07.2012. Confirmarea listei participanților se va face prin e-mail.

Foto: Șerban Sturdza

Workshopul și expoziția sunt organizate pe baza unui parteneriat între Grupul școlar “Petre P. Carp”, Țibănești, Primăria comunei Țibănești și Asociația Maria și au loc cu sprijinul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Iași.