Arhitectul Gheorghe Leahu la 80 de ani: O viață printre case și culori
Arhitectul Gheroghe Leahu s-a născut la 10 mai 1932, în capitala Basarabiei, Chișinău-România, astăzi Republica Moldova.
Tatăl său, Theodor Leahu (1889-1970), un prosper om de afaceri și proprietar, era fiul lui Gheorghe și al Olimpiei Leahu, țărani înstăriți din satul Cegoreni (județul Orhei).
Mama, Ana Leahu (1904-1982), născută Luțcan, a avut talent artistic și a publicat poezii în „Viața Basarabiei”. Provenea dintr-o familie de preoți și intelectuali, din satele Cucioaia și Cubolta (județul Bălți). Bunica maternă a viitorului arhitect, Xenia Halippa, era soră a marelui patriot și om de stat basarabean Pantelimon Halippa (1883-1979), unul dintre făuritorii Marii Uniri cu România de la 1918.
În prefața albumului „O viață printre case și culori al său”, arhitectul Gheorghe Leahu mărturisește: „Alungat dintre hotarele Basarabiei în care m-am născut, mi-am petrecut existența împletind amintirea meleagurilor strămoșești pe care le-am pierdut cu dragostea și uimirea pe care mi le-a produs descoperirea României, în anii de război, când ne-am refugiat peste Prut. Poate că toți cei care n-au pierdut niciodată locurile lor de baștină nu pre-țuiesc cât prețuiesc eu onoarea pe care mi-a făcut-o Dumnezeu, să mă nasc român și să-mi petrec toți anii de viață în România”.
„Avem exemplul pe care ni-l dă arhitectul Gheorghe Leahu. Când ai o temeinică pregătire, când ai har și dăruire, izbutești să creezi, chiar și în condiții neprielnice.
Dai astfel un înțeles major propriei tale vieți și mergi înainte odată cu neamul tău.”
Academician Dinu C. Giurescu
„Memoriile arhitectului Leahu sunt o fericită ocazie de a intra în intimitatea unui artist, care are o veritabilă profesiune de credință: arhitectura, dar o arhitectură așezată pe un piedestal care este, de fapt, altarul culturii. Citindu-i memoriile nu îi facem prin acesta autorului o onoare, ci întregii noastre bresle i se face onoarea de a cunoaște în intimitate o devotată și dăruită personalitate..”
Prof. dr. arh. Sorin Vasilescu
„Mergând pe urmele unor artiști documentariști de prestigiu ai seco-lului al XIX-lea, deprinzându-le stilul concis al notației rapide, în creion și acuarelă, Gheorghe Leahu a creat o istorie în imagini a Bucureștilor, demnă continuare a albume-lor și planșelor disparate create de Michel Bouquet, Charles Doussault, Amadeo Preziosi și Carol Szatmari.”
Critic de artă Adrian Silvan Ionescu
„În acuarelele lui Gheorghe Leahu, Capitala arată așa cum arată după o ploaie de vară, când izbucnește soarele și totul strălucește de pros-pețime. O exuberanță a formelor, un prea-plin de culoare și lumină tind să transforme fiecare moment din viața străzii într-o sărbătoare.”
Scriitor Alex Ștefănescu