Cluj / Atelier RVD

Biroul Atelier RVD a fost deschis în 2007 având ca inițiatori pe Rareș Drăgan și Bianca Brici. În plin avânt economic, când toată lumea construia ceva și orice, iar piața privată ocupa 98% din comenzile arhitecților, ne-am orientat către segmentul lucrărilor publice participând ca singuri ofertanți la lictații publice care se reluau din lipsa de interes a firmelor de proiectare. Anii 2008-2010, care au marcat criza și efectele inerțiale, ne-au prins pe o creștere ușoara. Acest lucru ne-a permis să destindem activitatea și să participăm și la câteva concursuri mari de arhitectură. În 2011, am achiziționat pentru birou cea mai nouă tehnologie de printare 3D full-color existentă pe piață, fiind primul birou de arhitectură din țară care putea oferi clienților machete color ale proiectelor în lucru sau studiu, de pe o zi pe alta, cu o soluție in-office.

Ca politică, încercăm să fim cu un pas în fața nevoilor colaboratorilor, clienților și angajaților la toate capitolele încât să ne permitem avantajul timpului dedicat creativității.

În proiectare, abordăm pentru binomul funcțiune-formă o atitudine raționalistă și eficentă, având ca generator permanent și argument final relațiile om-mediu construit. Ne place să proiectăm după concepte durabile, pentru oameni.

Adresa: Bdul Eroilor, 16, et. 5, Cluj-Napoca

Echipa:

arh. Rareș V. Drăgan

arh. Bianca I. Brici

arh. Anca Bota

stud.-arh. Agota Lorincz

ing. Liviu Gavrilă

Anul înființării: 2007

Date de contact: office@atelierrvd.ro

Imobil spații didactice și de cazare

Acest proiect a fost preluat de noi după ce fusese finalizat de către o firmă de proiectanți de gaz. Proiectul anterior intervenției noastre nu corespundea funcțional, tehnic și estetic exigențelor beneficarului.

Amplasamentul se afla pe valea unui râu de munte, într-o curbă a traseului, vizavi de o stâncă împădurită care se ridica din marginea drumului 40-50 m. Am încercat să creăm un volum construit masiv, care să intre în dialog cu formațiunea geo-morfolgică aflată peste drum.

Conceptul anvelopantei a fost de stâncă împădurită - un volum gri masiv, înfășurat în mai multe straturi de lemn, din considerente funcționale. Volumul are un layer de panouri glisante din lemn, care permit o închidere parțială sau integrală a clădirii, în perioade de neutilizare sau în caz de intemperii specifice zonei de munte. De jur împrejur, priveliștea este minunată. Pentru ca vizitatorii să se bucure de ea, am amplasat câte un spațiu de întâlniri și studiu la fiecare etaj, pe alt colț al clădirii cu fațade vitrate complet.

Obiectivul este în curs de finalizare a structurii de rezistență.

Imobil spații didactice și de cazare la Baza Mărișel Locație: Comuna Mărișel, județul Cluj Funcțiune: Spații didactice și de cazare Proiectare/execuție: 2009-2010/2011-2013 Echipa de proiect: Arhitectura: Rareș V. DRĂGAN, Bianca I. BRICI, Ioan Mircea POP Structura: Marin PASCAL

Laborator subteran de analize și testări

Laboratorul face parte din dotările Facultății de Mecanică a Universității Tehnice din Cluj-Napoca și a fost realizat pentru extinderea cercetării în domeniul analiziei materialelor prin scanare cu radiații radioactive. Ca urmare a condițiilor tehnologice speciale în care se desfășoară testele nucleare, a fost nevoie de o clădire independentă pentru desfășurarea acestei activități. Laboratorul conține o cameră de iradiere proiectată după rigori stricte impuse de Autoritatea Nucleară Română.

Chiar dacă este o lucrare de mici dimensiuni, fără impact social și cu o funcțiune care primează în fața altor considerente, am decis să acordăm atenția noastră detaliilor acestui proiect. Am propus o clădire care definește prin limbaj ceea ce ascunde ca funcțiune. Schematic, funcțiunea cuprinde două nuclee: camera de iradiere și zona dedicată personalului. Acestea sunt explicit și distinct tratate, dar totuși unitar alăturate. Volumul alb, masiv și mineral, exprimă funcțiunea de bază - expunerea la risc. Volumul subordonează și integrează spațiile anexe pentru personal, care umanizează impactul obiectivului prin tratarea cu lemn.

Laborator subteran de analize și testări radioactive - Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca Locație: Bdul Muncii, nr. 103, Cluj-Napoca Funcțiune: Laborator de analize și testări radioactive Proiectare/Execuție: 2008-2009/2010-2011 Echipa de proiect: Arhitectura: Rareș V. DRĂGAN, Ioan Mircea POP, Bianca I. BRICI Structura: Marin PASCAL Instalații: Bogdan MAFTEI, Florin SACALIS, Expert nuclear: Tudor TRUȚĂ

Ansamblul Youness

Ansamblul de locuințe este amplasat într-o zonă rezidențială nou dezvoltată, cu un țesut în curs de cristalizare și este compus din două volume P+2+R, ce au un subsol comun destinat parcărilor. Situat pe un teren cu o pantă cu o cădere de cca. 5 m am optat să lăsăm corpul din față mai prezent spre stradă și să îngropam parțial corpul din spate, printr-o sistematizare judicoasă, astfel încât să păstrăm scara clădirilor din zonă. Deși ansamblul prezintă o abodare intensivă de utilizare a terenului, fragmentarea în două a volumului construit, iar mai apoi jocul de volume pe fațadă vin în sprijinul micșorării percepției scării clădirii prin distragerea de la percepția ansamblului la percepția macro-detaliului; o încercare de disimulare a serialității.

Locație: strada Aurel Ciupe, nr. 3, Cluj-Napoca, jud. Cluj Funcțiune: Ansamblu de apartamente An de proiectare: 2008-2009 An de execuție: 2008-2012 Echipa de proiect Arhitectură: Rareș V. Drăgan, Bianca I. Brici, Ioan Mircea Pop structură: Marin Pascal