Cluj / Quad & Ars Longa

Între condiționările telurice ale arhitecturii reale și farmecul narcotic al virtualului actual, QUAD & Ars Longa întemeiază un teritoriu creativ cleen and sensitive. Fiecare detaliu, replică subtil elaborată într-un demers creativ erudit, găsește rezonanță în sonoritatea partiturii finale. Condiția efemeră a obiectului de arhitectură creat și supus vremii este contemplată, integrată și metamorfozată într-o uimitoare „poveste maximalistă”.

Din anul 2006, Ars Longa și QUAD Studio colaborează pentru realizarea unor proiecte rezidențiale și comerciale în județul Cluj și în alte zone din țară. Într-o etapă ulterioară, activitatea grupului s-a extins cu câteva lucrări de amenajare urbană. Efortul unui demers creativ coerent, exprimat în participarea la concursuri de arhitectură, a consolidat echipa de proiectare: arh. Radu Roșca, arh. Diana Taloș, arh. Flaminiu Taloș, arh. Adelina Boloț.

Proiectele QUAD Studio & Ars Longa cuprind o vastă arie de activitate: design, arhitectură, urbanism, structură, instalații și peisagistică. Competențele extinse ale grupului se referă la câteva domenii de elită: consiliere legală și financiară, studii de imagine și impact, lucrul în echipe multidisciplinare, management de proiect, planificare și integrare urbană și documentații în vederea obținerii de fonduri structurale. Experiența dobândită se reflectă atât în optimizarea costurilor de construire, cât și în nivelul calitativ al produselor grupului. Pentru QUAD Studio & Ars Longa complexitatea condiționărilor deseori insolite primește răspuns și rezolvare în designul de ansamblu și de detaliu.

De ce să mai construiești când spațiul e din ce în ce mai dificil de apropiat, din ce în ce mai virtual, mai relativ, când știi că tot ce faci nu va dura, va fi părăsit, uitat, reciclat, în plină fervoare ecologică și teamă de epuizare a resurselor. Evitând conceptual arhitectura, poate că o redescoperim iarăși. Suntem într-o derivă marginală la marea arhitectură și contextualism, sperând totuși să ne întâlnim la un moment dat într-o mare poveste maximalistă.

QUAD Studio Echipă: arh. Radu Roșca, arh. Claudia Betea, arh. Andreea Moțu Contact: quadstudio@gmail.comFax: 0364.816.431

Ars Longa Echipă: arh. Diana Taloș, arh. Flaminiu Taloș, arh. Adelina Boloț Contact: proiect.arslonga@gmail.com http://arslonga.aico.ro http://www.aico.ro Tel/Fax: 0264. 438.131

Pavilion i-Cube

Pavilionul i-Cube reușește o performanță inversă: obiectul de arhitectură nu își afirmă prezența în peisaj, ci dimpotrivă, face un efort consecvent și subtil de autodizolvare în ambient. Conceptul de amenajare a zonei adiacente Clădirii Avalon (Pavilionul i-Cube) preia și extinde ideea de disimulare a prezenței pavilionului în grădină. Astfel, pentru amplasament, a fost susținută o direcție diagonală și nu frontală de punere în scenă a fațadei - singura fațadă a pavilionului. Sunt propuse, pe rând, extensii ale fațadei unice care „fură” prim-planul:

- un strat de gabioane ce discretizează puternic planul fațadei, portalul metalic care așteaptă plantele agățătoare să-l acopere de jos și de sus, de pe terasa înierbată;

- balconul care conectează pavilionul cu situl, cu grădina și cu aleile din incintă;

- morfologia casei prinsă într-o cută a terenului generează, între panta „văii” și panta „dealului”, zone inaccesibile. Acestea, încărcate cu piatră mare spartă, constituie un „prag” împreună cu intrarea.

Aluziile la „peștera” lui Platon merg mai departe, aprinzând în față un „foc” din plante cu foliaj roșu, în care poți să stai și - de ce nu? - să proiectezi. Taluzarea adiacentă, în trompe-l’œil, dă profunzime fațadei. Amfiteatrul din taluz, ca perspectivă dominantă, distrage atenția de pe planul fațadei. Soluția gazonului din „piațeta cunoașterii”, mobilată pentru contacte, este de circumstanță. Sperăm că afirmarea funcției de comunicare face mai accesibile intențiile noastre și înlesnește apropierea spațiului propus de către beneficiari. Sperăm și că prin amenajare am detensionat puțin din stresul provocat de edificarea unei clădiri atipice, din relațiile contradictorii ce s-ar putea naște în grădina casei lui Pákei Lajos. Dacă am adus măcar un plus sau un minus colecției de arhitectură rămâne de... tuns, tăiat, toaletat, de discutat, poate, la bellevue, pe terasa înierbată, încă verde și spontană, deasupra și înăuntrul Clujului, în taluzul din malul Someșului, ce în „nu atât de vechile studii” trebuia să dea identitate urbei.

Pavilion i-Cube Echipament de proiecție realitate virtuală/spațiu pentru terapie și cercetare Echipa de proiectare: Birou de arhitectură: QUAD Studio & Ars Longa Arhitectură și urbanism: arh. Radu Roșca/arh. Flaminiu Taloș (autori principali) arh. Diana Taloș Structură și optimizări: ing. Virag Jacint/ing. Dan Turda Instalații și edilitare: ing. Radu Miclăuș Amenajări și detalii: arh. Radu Roșca, arh. Flaminiu Taloș, arh. Sztahura Mark, stud. Carmen Bărbat Foto: Adelina Boloț, Radu Roșca Locație: str. Gheorghe Bilașcu, nr. 37, Cluj-Napoca Beneficiar: Universitatea „Babeș Bolyai”, Cluj-Napoca Funcțiune: Educație Proiectare/Execuție: 2009-2010/2011 Suprafața construcției: 450 mp Suprafața amenajată: 1.500 mp