Casa M

De cele mai multe ori un „loc” te inspiră (ca arhitect) să intervii elegant și să-i redai suflul proaspăt pe care și l-a pierdut.

Alteori nu...

Altminteri, lucrările cele mai interesante sunt acelea în care ai limitări: de vecinătate, de înălțime, de raport cu lumina, de legislație sau dimensionare.

Aceste limitări cer întotdeauna intervenția muzei.

Acum voi reda o parte din ce-am scris în jurnalul meu atunci când m-am întâlnit cu ea:

„Casa găsită aici era cuminte, îmbrăcată într-o rochiță albă, dar cam înfrigurată și cam îmbâcsită de lucrurile, de mai puțin folos, adunate în jurul ei de cel care o locuia.

S-a bucurat când am venit și ne-a cerut să îi refacem «căciula», să-i găsim o îmbrăcăminte mai călduroasă, dar care să respire și să îi dăm o transparență pe care și-o dorea de demult.

Nu mai avea alte pretenții.

I-am propus variante și a acceptat destul de repede să aibă și vecini îmbrăcați diferit, dar care să fie asortați, a acceptat să vadă cerul din diverse puncte prin căciula nouă, dar nu a acceptat să devină prețioasă prin investiții mari, ci a cerut soluții inovative. Prin aceasta trebuia să devină prețioasă”.

Rezultatul, o locuință mai dificil de fotografiat, mai ușor de perceput, labirintică, dar cu surprize ascunse, mai dificil de întreținut, dar încântătoare ca joc al luminii, cu multe obiecte realizate din materiale reciclate, dar asortate creativ.

Autori: arh. Marius Miclăuș Echipă proiect: arh. Zsolt Varday, st.-arh. Bogdan Raț, st.-arh. Mihai Ungur Structura: ing. Cristian Palade Instalații: Sorin Boruga Proiect: Casa M, mansardare și extindere Proiectare: 2006 Construcție: 2007-2009 Biroul: Archaeus Suprafața: Sd = 390 mp/S parter 165 mp Suprafața inițială: 90 mp

Fotografii: Ovidiu Micșa