Școala de vară - Roșia Montană: Resurse tradiționale locale și tehnologie contemporană în slujba protejării patrimoniului

19.07.2012

1 – 15 septembrie 2012

A ȘASEA ȘCOALĂ DE VARĂ ARA se va desfășura din nou în situl istoric de importanță excepțională de la ROȘIA MONTANĂ. Timp de două săptămâni, între 1 și 15 SEPTEMBRIE, programul va fi orientat spre cunoașterea și salvarea patrimoniului valoros al sitului.

Componenta teoretică a școlii va fi susținută prin, PRELEGERI ȘI DISCUȚII, de invitații ARA, cercetători, cadre didactice universitare, profesioniști ai domeniului. Activitățile practice vor cuprinde DOCUMENTAREA PATRIMONIULUI ARHITECTURAL prin relevee, fotografii și fișe, dar și cu ajutorul celor mai moderne tehnologii (fotogrammetrie, scanare laser 3d) precum și LUCRĂRI PRACTICE DE RESTAURARE cu materiale și tehnici tradiționale la case și biserici istorice. Lucrările practice se vor desfășura sub îndrumarea și cu ajutorul specialiștilor ARA și ai organizației partenere în acest an, EKG Baukultur, Viena - Berlin. Programul detaliat al școlii va fi anunțat în scurt timp.

Continuarea programului de școli–atelier dedicate teoriei și practicii salvării, conservării și activării patrimoniului construit, aplicate în situl de la Roșia Montană, este posibilă datorită colaborării de durată întreținute cu specialiști și cu instituții și organizații prestigioase din domeniul cercetării și protejării patrimoniului, dar și cu acei membri ai comunității locale preocupați de păstrarea moștenirii excepționale pe care o au în grijă și de găsirea unei căi de dezvoltare pornind de la această moștenire.

Informații suplimentare și înscrieri prin e-mail la adresa _asociatie__@simpara.ro_ sau la telefon 0731-343 333.

Școala de vară se adresează studenților la facultățile de arhitectură interesați de aprofundarea cunoștințelor și dobândirea de experiență practică în domeniul patrimoniului cultural.

Numărul de participanți este limitat la 25. Înscrierile se pot face până la data de 1 august.

taxă de participare >

450 lei / 100 Euro

cazare >

se oferă cazare și două mese pe zi, mic dejun și cină la familii

din localitate; taxa nu acoperă cheltuielile de transport.

organizatori >

Asociația „Arhitectură. Restaurare. Arheologie”

www.simpara.ro , www.facebook.com/asociatia.ara

dr. Monica Mărgineanu Cârstoiu,

drd. Virgil Apostol, dr. Ștefan Bâlici

în colaborare cu >

EKG BAUKULTUR, VIENA - BERLIN

coordonator, arh. Mathias Ganspöck

program sprijinit de >

PAROHIA UNITARIANĂ ROȘIA MONTANĂ

preot paroh Árpád Pálfi