Arhitectură - comunitatea locală - meșteșuguri tradiționale
20.09.2012
Observatorul Urban București al Uniunii Arhitecților din România are plăcerea să vă invite, marți, 25 septembrie, la Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR (str. J. L. Calderon, nr. 48, București) la seria de prezentări <17:00> urmată de o masă rotundă <18:40>, "Arhitectură - comunitatea locală - meșteșuguri tradiționale". Anul acesta, România a ales pentru Zilele Europene ale Patrimoniului 2012 tema "Meșteșuguri tradiționale - contribuția acestora la conservarea patrimoniului cultural". Prin eveniment, Observatorul Urban București dorește a se ralia demersului țării noastre. Vor prezenta: 17:00. Diana Stănciulescu, Școala de la Bunești: Referințe culte, tehnici vernaculare, unicate No Age 17:20. Cătălina Grigore, Eco Habitat: Redescoperirea materialelor naturale 17:40. Raluca Munteanu, Arhiterra: Materialele naturale - arhitectură sănătoasă și accesibilă 18:00. Șerban Sturdza, Pro Patrimonio: Dincoace și dincolo de proiectul de arhitectură Cu această ocazie va fi lansată cartea Arta feroneriei. Ghid practic de fierărie pentru copii și adulți, Sylvain Gabriel (Ariterra & Pro Patrimonio, 2012) <18:20> cu participarea criticului de artă Mirela Duculescu și a arhitecților Mariana Celac, Raluca Munteanu și Șerban Sturdza.
Partener media: Arhitectura
_____________
Școala de la Bunești Obiectivul principal al școlii este formarea mentală a tânărului înainte de a i se furniza date specifice. Punem la dispoziția tinerilor informațiile care încearcă să răspundă la întrebările esențiale ale omenirii, oferindu-le șansa de a crește ca ființe umane înainte de a se specializa într-un anumit domeniu. Ce ar putea fi mai cuprinzător, mai puternic, mai impresionant decât studiul marilor opere ale omenirii?
Eco Habitat Suntem un grup de tineri arhitecți și viitori arhitecți, alături de alți prieteni cu specializări în diferite domenii, ce urmăresc dezvoltarea în România a conceptului de locuire sustenabilă cu impact minim asupra mediului și rezultate pozitive asupra calității vieții, dorind să ofere locuitorilor acestei țări o soluție de a construi o casă mai ieftină, mai sănătoasă și mai călduroasă.
Arhiterra Cel mai important scop profesional declarat de membrii acestui grup de lucru este de a descoperi împreună tehnici uitate, de a învăța și experimenta arhitectura ecologică, și, în primul rînd, ARHITECTURA DE PĂMÂNT ca o alternativă de gândire și locuire. Mai mult decât un curent sau un stil, arhitectura ecologică este un mod complex de a gândi și întelege actul de a edifica, expresie a contextului sub toate manifestările lui. Pro Patrimonio România Facem lobby pentru protejarea patrimoniului, învățam pe cetățeni să aprecieze valoarea moștenirii culturale, oferim sprijin pentru restaurarea și repunerea în folosință a clădirilor istorice și introducerea lor în circuitul cultural și economic, promovăm meșteșugurile și tehnicile tradiționale de construcție.
Sylvain Gabriel, calfă de fierar și companion, are puțin peste 20 de ani și face parte din asociația franceză de meseriași Les Compagnons du Devoir care formează ucenici în meserii tradiționale. Ei se perfecționează continuu prin muncă și călătorii, potrivit tradiției confreriei medievale a companionilor. În anul 2009, Sylvain a desfășurat un stagiu la atelierul de fierărie din satul Țibănești. Lucrarea Arta feroneriei. Ghid practic de fierărie pentru copii și adulți (Pro Patrimonio, Arhiterra, 2012), concepută de Sylvain Gabriel, se adresează celor interesați să învețe noțiuni teoretice și practice de fierărie tradițională. Ea are la bază, în principal, alte materiale didactice la care au contribuit, în timp, cei care învață meșteșuguri tradiționale la școala de utilitate publică Les Compagnons du Devoir. Cartea a apărut cu sprijinul financiar al Uniunii Arhitecților din România -cu fonduri din taxa pentru Timbrul Arhitecturii- și al Ambasadei Franței în România.