Ateliere de creativitate la Muzeului Țăranului

26.09.2012

Atelierul de creativitate al M N Ț R s-a pregătit cu teme noi pentru a primi grupuri de copii din grădinițe, școli și licee la lecții de etnologie, desenat, pictat, inventat povești, teatru de animație, fotografiat, audiții muzicale, vizite și lucru în sălile muzeului în anul școlar 2012-2013.

Ateliere cu Ruxandra Grigorescu

Lecții de etnologie, desen, pictură, cusături cu ațe și mărgele.

Teme: memoria – primele amintiri, amintiri din copilărie, schimb de amintiri, care este prima poveste pe care v-o amintiți, ce ne amintim, ce uităm, cum am fi fără memorie; casa țărănescă – proiecte de arhitectură și design interior, istorii de case (adevărate sau inventate), cum ar fi să moștenim o casă, ce casă ne-am cumpăra, ce casă am vinde, casa goală, casa plină, casa de oaspeți, protectori ai casei, povești din vacanță, grădina de patru anotimpuri, fereastra spre grădină, costumul și țesăturile din casă, cusături pentru casă, timp și calendar, sărbători - sărbătoriri.

Pentru copii de la 5 ani.

Ateliere cu Beatrice Iordan

„Pornind de la experienta de actor păpușar, mi-am propus să împărtășesc câte ceva din această artă și copiilor care vin la atelierele de la MȚR. La Atelierul de teatru dăm viată unor povești folosind diferite tipuri de teatru de animație (de umbre, cu mască sau teatru de păpuși) în două etape: construcție scenografică și joc propriu-zis.

Temele sunt gândite pe categorii de vârstă.

Pentru copii de 3 – 6 ani: teatru de umbre (construcție și joc) și teatru de păpuși (joc).

Pentru copii de 7 – 13 ani: teatru de umbre, teatru cu mască, teatru de păpuși și teatru mixt (construcție și joc).

Pentru grupurile școlare care vin la o singură întâlnire vom realiza o scenetă pornind de la o discuție despre personaje fantastice prezente în basme, ca Baba-Cloanța, Muma-Pădurii, Făt-Frumos, Ileana-Cosânzeana sau Zmeul Zmeilor și realizând scurte scenarii cărora le dăm viață în teatru de umbre.”

Ateliere cu George Turliu

Cartea cu povești, texte și ilustrații realizate de copii, strânse într-o carte manufacturată.

Atelier pentru copii de la 7 ani.

Curs foto pentru copii de la 13 ani, introducere în arta fotografică, relaționare cu aparatul foto, compoziția imaginii și o temă: oglinzi.

„La atelierul de fotografie învățăm să mânuim aparatul de fotografiat. Acesta are două hățuri și două butoane. Primul este verde și este foarte important pentru că de el depinde bunul mers al fotografierii artistice. Cel roșu nu este la fel de important, dar este mult mai frumos. Hățurile sunt pentru strunirea aparatului. Aceasta tehnică străveche am învățat-o de la un bătrân apaș, pe care l-am întâlnit la Babele, ținea în mână un dagherotip și prindea pe peliculă sufletul vântului.”

Pentru copii de la 13 ani.

Atelierul lui Călin Torsan

„Experiența de muzicant și bucuria de a împărtăși copiilor câte ceva din lucrurile pe care le-am aflat de-a lungul anilor despre peisajul sonor al lumii țărănești, m-au făcut să coagulez mai multe idei în programul cursului Povești cu urechi. Este un periplu subiectiv, concret – folosesc exemplificări muzicale, colaborări cu alți instrumentiști, ori măcar audiții și sugestii de audiție –, prin lumea sunetelor tradiționale. Întotdeauna, analiza comparată a similitudinilor urbane este o prioritate pentru mine, una menită să apropie informațiile de limbajul copilăriei actuale. Cursul conține informații organologice, povești despre vestiți lăutari, paralele cu muzicile altor popoare și citate din literatura destinată copiilor, unele referindu-se strict la universul sonor.”

Pentru copii de la 7 ani

Atelierele încep din 1 octombrie 2012 și se desfășoară pe tot parcursul anului școlar 2012-2013.

Taxa de intrare la oricare atelier este 4 lei.

Informații și înscrieri la telefon 021.317.96.59.