RDW

MOLDOVA / Corner. Sport bar, Iaşi

arh. Tudora Cristina, arh. Tudora Gabriel
Fotografii: stud.-arh. Ştefan Rotaru, stud.-arh. Radu Enea

Când beneficiarul a lansat tema de proiectare, un bar cu o tematică inspirată de sport/competiţii sportive, situat la etajul unei clădiri existente, lucrurile păreau clare, însă, pe măsură ce discuţiile avansau, ne-am dat seama că trebuia creat un spaţiu complex, cu valenţe mixte, axat pe vizionarea competiţiilor sportive, dar care să permită, pe lângă funcţia principală, de bar, activităţi complementare cum ar fi, de pildă, desfăşurarea unor concerte live, cu public restrâns.

Situarea la etaj, deşi un impediment în localizarea facilă a spaţiului nou creat, ne-a motivat. A devenit astfel o provocare să găsim, pentru o percepere corectă a funcţiunii şi a specificului, o bună soluţie de semnalizare a acestuia din spaţiul public al străzii.

Aşadar, trebuia să realizăm un spaţiu cu o identitate clară, care să sugereze legătura cu sportul printr-o atmosferă caldă, fără stridenţe şi redundanţă în exprimarea specificului. Am evitat astfel clişeul abordării tipice a acestei teme – decorarea excesivă a pereţilor cu tricouri si banere colorate – şi orientat demersul către o încercare discretă de simulare a spaţiilor specifice competiţiilor sportive; rezultatul: sunt locuri în tribună, este sugerată pista de atletism sau cea automobilistică a Formulei 1; există chiar şi inevitabilele suveniruri tipice sport pub-urilor și display-uri vizibile din orice punct.

În ceea ce priveşte finisajele, rolul principal îl deţine lemnul. Element important în crearea ambianţei, el este prezent, diversificat ca textură, prelucrare şi gamă cromatică, la pardoseală, pereţi, tavan şi mobilier.

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog