Aristocrația formelor simple: Horia Creanga – Crezul Simplității

29.10.2012

Muzeul de Artă din Timișoara găzduiește în perioada 2 noiembrie – 30 noiembrie 2012 expoziția de arhitectură HORIA CREANGĂ - Crezul simplității. Expoziția, organizată de Ordinul Arhitecților din România – Filiala Timișoara, având ca partener compania Tassullo, reprezintă o călătorie în timp, în viața unuia dintre cei mai importanți arhitecți români moderni.

Horia Creangă (1892-1943), nepotul lui Ion Creangă, a fost un creator autentic, un artist și un aspirant al formelor simple, elementare, care schițau în viziunea sa viitorul arhitecturii : “Arta aceasta va răspunde iar gustului superior și aristocrat al liniilor simple – subtile și albe încercări de reprezentare a infinitului.“

Într-o carieră profesională de numai 16 ani, Creangă – absolvent al Școlii de Arhitectură din București și al Institutului de Arte Frumoase din Paris – a realizat o operă remercabilă abordând cu profesionalism exemplar programe variate: locuințe, clădiri social-culturale, arhitectură industrială.

Curatorul expoziției, arh. Milița Sion, dorește să înfățișeze sugestiv opera lui Creangă, o prezență unică în arhitectura anilor 1930-1940 în Romania. Expoziția de la Timișoara prezintă proiecte de arhitectură, fotografii de epocă și actuale ale clădirilor concepute de Horia Creangă, precum și desene originale. Demersul expozițional nu are un caracter analitic, de studiu, ci mai degrabă unul cinematografic. Este un scurt metraj, o succesiune de imagini ale celor mai importante lucrări în ordine cronologică, lucrări care evidențiază stilul său - caracterizat prin concizie, puritate, economie de mijloace, frumusețe - ca expresie a măsurii și echilibrului.

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 2 noiembrie a.c., la ora 18, la Muzeul de Artă Timișoara. În cadrul evenimentului compania Tassullo, liderul european în furnizarea soluțiilor avangardiste pentru toate sectoarele construcției, va prezenta un studiu de caz pe domeniul restaurării unuia dintre cele mai importante monumente istorice – Piața San Pietro din Vatican, intervenția cea mai importantă în ceea ce privește suprafețele de piatră din Europa pentru care Tassullo a creat în laboaratoarele de cercetare materiale speciale. „Domeniul restaurărilor, refuncționalizărilor și al consolidărilor la cladiri istorice devine o direcție tot mai importantă în activitatea birourilor de arhitectură. Lipsa de informație și de pregătire în acest domeniu trebuie acoperită de cunoașterea și permanenta formare profesională dată de prezența pe piața construcțiilor a tot mai multor furnizori de materiale și tehnologii specifice. Tassullo este unul din partenerii arhitecților care nu se concentrează doar asupra cercetării și producerii de materiale inovatoare în laboratoarele proprii, dar și asupra inițiativelor dedicate informării și promovării studiilor și cercetărilor din domeniul construcțiilor și restaurărilor.”,a declarat arh. Bogdan Demetrescu, vicepreședinte OAR filiala Timiș.

Partenerii media ai acestui eveniment sunt: Arhitectura, Arhitext, ArhiForum, De-Arhitectura, Igloo, Zeppelin.