Moldova / Birouri Amazon România
Spațiul amenajat ocupă un nivel intermediar al unei clădiri cu funcțiunea de birouri, care, la rândul ei, aparține unui ansamblu cu același specific. Activitatea desfășurată este cea de programare IT, beneficiarul spațiului fiind divizia Amazon România.
Sursa de inspirație a proiectului își are originea în primele amenajări ale birourilor din SUA, realizate la începutul activității companiei, unde s-a recurs la o idee originală de mobilare - așa-zisele doordesk-uri, ce sunt, după cum precizează și numele, birouri realizate din panouri de ușă sprijinite pe un cadru metalic. S-a obținut astfel un mobilier extrem de practic, la costuri foarte reduse.
Pornind de la acest concept, designul mobilierului propus de noi sugerează, prin formele și proporțiile elementelor componente, robustețea și puritatea formală a piesei de mobilier originare. Biroul propriu-zis este realizat din lemn masiv, lăcuit, cu o geometrie simplă, liniară și dimensiuni generoase, ce oferă un spațiu de lucru ușor de utilizat.
Renunțând la o abordare rigidă și anostă, la imaginea depersonalizată pe care, de regulă, o oferă spațiile de birouri, am urmărit ca ideea generatoare a soluției de arhitectură să fie una a deschiderii spațiale, a eficienței funcționale, a obținerii prin intervenții minime a unui maxim de expresie. Aceasta este susținută și de acuratețea punerii în operă a finisajelor, de asocierile cromatice și de textură (beton aparent, metal, sticlă, lemn, material textil), de calitățile plastice ale lemnului utilizat preponderent în amenajare și, nu în ultimul rând, de comunicarea vizuală a spațiului interior cu panorama spectaculoasă oferită de Palatul Culturii.
Bineînțeles că apariția unei serii de compartimentări a fost necesară, însă gruparea zonelor închise în interiorul ariei birourilor, în jurul miezului central de circulații verticale, a favorizat generarea unui spațiu deschis, ce îmbracă perimetral întregul etaj. Sălile de întruniri și birourile managerilor sunt despărțite de restul spațiului de lucru prin panouri de sticlă, unele dintre ele preluând și rolul de tablă de scris (panouri din sticlă vopsită pe interior).
Întreaga amenajare se subordonează aceluiași concept minimalist, care a generat și linia mobilierului. Finisarea elementelor verticale de construcție și o parte a celor orizontale, realizate din beton, este minimală. Am optat pentru expunerea lor directă, păstrând textura betonului rezultată după decofrare; intervenția în acest caz a fost doar una de ordin cromatic, elementele de beton fiind vopsite gri-închis. Vizibilă este și întreaga rețea de tubulaturi a sistemului de ventilație, acoperită doar parțial de o succesiune de grilaje metalice, suspendate pe tiranți. Aceste panouri metalice au și rolul de a atenua proporțiile și efectul de scară dat de înălțimea spațiului.
Zona de socializare și de relaxare destinată angajaților beneficiază de mobilier și dotări specifice, de aceeași deschidere generoasă a spațiului și de perspectiva largă deschisă către oraș.
Fotografii: stud.-arh. Ștefan Rotaru, stud.-arh. Radu Enea