GARA Filaret - Centru regional de excelență

Orașul este o pânză de suprapuneri fie naturale, fie forțate, în care nu există o ierarhie bine stabilită. În funcție de momentul istoric predomină anumite criterii ce se răsfrâng asupra orașului prin factori perturbatori și arii perturbate. Orice revoluție are nevoie de un șoc, de un moment ce declanșează succesiuni de eveniment.

Situl studiat îl asemăn cu un pacient aflat aproape de moarte, ce are nevoie de resuscitare prin șoc electric sau, poate, de o transfuzie de sânge pentru a cataliza viața, în cazul acesta utilizarea sa. Criteriul în care societatea actuală se încadrează este cel economic.

O arie urbană trebuie să răspundă acestui criteriu prin eficiență. Este de preferat suprasolicitarea în detrimentul subdimensionării solicitării.

„Curgerea lentă” a sitului necesită un moment de rupere, de la care poate începe un nou capitol. Această curgere poate fi oprită prin negarea liniarității sale, introducându-se elemente expe-rimentale/senzoriale, asemenea filmelor lui Peter Greenaway.

Experimentul poate consta în alăturarea de elemente ce nu au mai fost puse în relație în istoria orașului. Poate o (auto)gară să poarte pe umeri greutatea unor clădiri de birouri?