RDW

GARA Filaret – Centru regional de excelență

Oraşul este o pânză de suprapuneri fie naturale, fie forţate, în care nu există o ierarhie bine stabilită. În funcţie de momentul istoric predomină anumite criterii ce se răsfrâng asupra oraşului prin factori perturbatori şi arii perturbate. Orice revoluţie are nevoie de un şoc, de un moment ce declanşează succesiuni de eveniment.

Situl studiat îl asemăn cu un pacient aflat aproape de moarte, ce are nevoie de resuscitare prin şoc electric sau, poate, de o transfuzie de sânge pentru a cataliza viaţa, în cazul acesta utilizarea sa. Criteriul în care societatea actuală se încadrează este cel economic.

O arie urbană trebuie să răspundă acestui criteriu prin eficienţă. Este de preferat suprasolicitarea în detrimentul subdimensionării solicitării.

„Curgerea lentă” a sitului necesită un moment de  rupere, de la care poate începe un nou capitol. Această curgere poate fi oprită prin negarea liniarităţii sale, introducându-se elemente expe-rimentale/senzoriale, asemenea filmelor lui Peter Greenaway.

Experimentul poate consta în alăturarea de elemente ce nu au mai fost puse în relaţie în istoria oraşului. Poate o (auto)gară să poarte pe umeri greutatea unor clădiri de birouri?

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog